Ιταλό partner θα έχει η ΔΕΔΑ στο φιλόδοξο project της μεταφοράς με βυτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις δεξαμενές της Ρεβυθούσας σε μια σειρά ελληνικών πόλεων. Εκτός του ιταλικού ομίλου, στενή συνεργασία θα υπάρξει και με τον ΔΕΣΦΑ, όπως αναφέρει στο liberal ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, για ένα μεγαλόπνοο project που θα κάνει πρεμιέρα από την Δ. Ελλάδα και θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Ο επικεφαλής της ΔΕΔΑ μιλά επίσης για την προοπτική διανομής μέσω των δικτύων της, πράσινου υδρογόνου, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, προκειμένου να διαμορφωθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Ξεδιπλώνει τα σχέδια της εταιρείας για την έλευση του αερίου σε συνολικά 35 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, αρχής γενομένης από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα, ενώ μιλά για τις μελέτες που εκπονούνται αυτή την περίοδο, αναφορικά με τα οφέλη, όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς και για τις νέες θέσεις εργασίας που διανοίγονται στις τοπικές οικονομίες.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσάκας, «η τροφοδοσία πόλεων της Δυτικής Ελλάδας με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς με βυτία από τις μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία μας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και, ταυτόχρονα, σύνθετο εγχείρημα καθώς, πέραν του σωστού σχεδιασμού των δικτύων διανομής, απαιτείται απόλυτη ακρίβεια σε όλα τα στάδια εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος τροφοδοσίας.

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογο έργο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις τροφοδοσίας δικτύων διανομής πόλεων, του μεγέθους των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας με οδική μεταφορά του LNG. Η πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση της τροφοδοσίας της Σαρδηνίας στην Ιταλία.

Για να διασφαλίσουμε, λοιπόν, το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και ασφάλειας του έργου βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα LNG, ενώ απευθυνθήκαμε σε ιταλικό όμιλο με πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, με τον οποίο θα μελετήσουμε, σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο της τροφοδοσίας των δικτύων διανομής με οδική μεταφορά του LNG».