H μπύρα είναι ένα φυσικό αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από νερό (βρίσκεται συνήθως στην μπίρα σε ποσοστό 93%, ενώ το αλκοόλ σε ποσοστό περίπου 5%), βύνη κριθαριού (σε αυτήν οφείλει τη χαρακτηριστική της γεύση), μαγιά (μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή ανθρακικό) και λυκίσκο (αρωματικό φυτό που αρωματίζει την μπίρα και λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό).

Οι διαφορές ανάμεσα στα είδη μπύρας καθορίζονται από τη σύνθεση των δημητριακών που θα βυνοποιηθούν, την ποσότητα του λυκίσκου, το είδος της μαγιάς, που είναι καθοριστικό για τον τύπο της μπίρας, και, όπως τονίζουν οι γνώστες και οι ζυθοποιοί, από την ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της.

Οι μελέτες που μας αναστάτωσαν
Μέχρι τώρα, όλοι ξέραμε ότι το αλκοόλ, και το κρασί ειδικότερα, βελτιώνει τους χτύπους της καρδιάς και συμβάλλει στη μακροζωία. Φέτος, όμως, σημαντικές έρευνες κλόνισαν αυτή την πεποίθηση και δημιούργησαν σύγχυση στους απανταχού «φίλους» του αλκοόλ, καθώς, σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, το αλκοόλ μπορεί να ωφελεί τα αγγεία μας, αλλά ευθύνεται και για την πρόκληση διάφορων μορφών καρκίνου.

• Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου κατά 168%.
Η ανησυχητική διαπίστωση ανήκει στους ειδικούς του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου (INCA), σύμφωνα με τους οποίους η καθημερινή κατανάλωση έστω κι ενός ποτηριού αλκοόλ συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του μαστού. Η πρόεδρος μάλιστα του INCA, Ντομινίκ Μαρανικί, είναι κατηγορηματική: «Οι μικρές ημερήσιες δόσεις αλκοόλ φαίνεται να είναι και οι πιο επιβλαβείς. Δεν υπάρχει ποσότητα, όσο μικρή και να είναι, που να κάνει καλό στην υγεία». Η δήλωση αυτή, πάντως, θεωρήθηκε από πολλούς ειδικούς υπερβολική.

• Ειδικά για τις γυναίκες, η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ευθύνεται για το 13% των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του ορθού, του στόματος και του λάρυγγα
Εκτός από τη γαλλική ανησυχητική μελέτη, και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Ναόμι Άλεν, προ­ειδοποιούν ειδικότερα τις γυναίκες για τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμη και αν κάνουν λελογισμένη κατανάλωση οινοπνευματωδών καθημερινά, χωρίς να παίζει ρόλο το είδος του ­αλκοόλ. Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον ποτό που κατανάλωνε μια γυναίκα καθημερινά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξανόταν κατά 6%. Όσον αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, η αύξηση του κινδύνου παρουσιαζόταν μόνο σε γυναίκες που συγχρόνως κάπνιζαν. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute» και προκάλεσαν αίσθηση γιατί αφορούσαν πολύ μεγάλο δείγμα γυναικών (1,3 εκατομμύρια Βρετανίδες μέσης ηλικίας).

Ενυδατώνει το δέρμα
Η μπύρα ενυδατώνει εσωτερικά το δέρμα και για του λόγου το αληθές, έαν πιείτε μπύρα μετά από άσκηση, θα πετύχετε καλύτερη ενυδάτωση από το αν πίνατε νερό. Αυτό ουσιαστικά οφείλεται στο ανθρακικό της μπύρας που βοηθάει στην ικανοποίηση της δίψας καλύτερα. Οι ιστορικοί μάλιστα ισχυρίζονται πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν μπάνιο σε μπύρα για την καλύτερη δυνατή ενυδάτωση του δέρματός τους. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της μπύρας βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω του δέρματος.

Προφυλάσσει από το εγκεφαλικό
Σύμφωνα με αμερικάνικες έρευνες, όσοι καταναλώνουν μπύρα, ρίχνουν κατά το εντυπωσιακό 50% τις πιθανότητές τους να πάθουν στο μέλλον εγκεφαλικό. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, μέτριες ποσότητες μπύρας καθημερινά εμποδίζουν στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα που με τη σειρά τους μπλοκάρον τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.