Ο Άγιος Ανδρέας είναι ένας «οικουμενικός» Άγιος και το βίντεο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η ημέρα του Αγίου Ανδρέα δεν εορτάζεται μόνο στην Πάτρα την πόλη όπου σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες ο Πρωτόκλητος βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Στην Σκωτία για παράδειγμα η μέρα του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου αντιστοιχεί στην Là Naomh Anndrais.

Τότε είναι που πραγματοποιείται το Saint Andrew's Day Festival, στην ομώνυμη πόλη της Σκωτίας, με παραδοσιακές εκδηλώσεις υπό τους ήχους της γκάιντας και πλήθος κόσμου να συμμετέχει σε αυτές.

Το St Andrews είναι η πόλη στην οποία εδρεύει, το University of St Andrews, το τρίτο από τα πιο παλαιότερα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και το δεύτερο καλύτερο σε όλη την χώρα μετά από αυτό του Cambridge. 

Η πόλη του Αγίου Ανδρέα πήρε το όνομά της από τον Πρωτόκλητο Απόστολο. Σύμφωνα με τον θρύλο που βασίζεται στα εκτεταμένα ταξίδια του Αποστόλου, ο Άγιος Ανδρέας ήρθε στη Σκωτία και έχτισε μια εκκλησία στο Fife.

Αυτή η πόλη ονομάζεται τώρα Άγιος Ανδρέας και η εκκλησία έγινε κέντρο Ευαγγελισμού με προσκυνητές από όλη τη Βρετανία να έρχονται για να προσευχηθούν εκεί.

Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι μετά το θάνατο του Αποστόλου, κάπου τον 4ο αιώνα, πολλά από τα λείψανα του, έφτασαν στη Φάιφ από τον Ρόλελ, που ήταν κάτοικος της Πάτρας.

Δείτε το βίντεο έχοντας υπόψη σας ότι φέτος ούτε στην Σκωτία έγιναν εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου εξαιτίας της πανδημίας.


Compilation Saint Andrew's Day On Many A Visit To St Andrews Fife Scotland