Απεικόνιση της επιδημιολογικής κατάστασης ανά περιοχή με μαζικά τεστ ζήτησε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να υπάρξει ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας και οικονομίας και να μην προκληθεί νέο πανδημικό κύμα.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το χωροταξικό νομοσχέδιο επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση του κορωναϊού και κατέθεσε τη δική της πρόταση για τη σταδιακή άρση του lockdown και τον μαζικό εμβολιασμό.

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό με ερώτησή μου να έρθει στη Βουλή και να μας ενημερώσει για κρίσιμα θέματα που αφορούν την πανδημία. Το απέφυγε χωρίς ουσιαστική δικαιολογία. Δεν με εξέπληξε. Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει τον διάλογο για τα δύσκολα και επιλέγει τα διαγγέλματα» ανέφερε η κυρία Γεννηματά.

«Η πανδημία καλά κρατεί και διαμορφώνει δύσκολες συνθήκες για το λαό. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και θα τις αναδεικνύουμε για να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Το κλίμα εφησυχασμού και χαλάρωσης που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε ήταν το πρώτο βήμα μιας σειράς λαθών. Άνοιξαν την χώρα χωρίς κανένα σχέδιο και τα χερσαία σύνορα ήταν ξέφραγο αμπέλι. Προχώρησαν με συνωστισμό στα ΜΜΜ και στα σχολεία και έχασαν πολύτιμο χρόνο το καλοκαίρι. Το νέο κύμα βρήκε την χώρα αθωράκιστη. Άφησαν τους πολίτες στο έλεος της αισχροκέρδειας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ασφαλές άνοιγμα είπε «κλειδί αποτελούν τα μαζικά τεστ. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα – μάσκα, αποστάσεις, τηλεργασία - μπορούμε να απελευθερώνουμε περιοχές που δεν είναι επιδημιολογικά φορτωμένες. Μαζικά τεστ ανα νομό με επανάληψη ελέγχου ανα 20 ημέρες. Το κράτος να αποκτήσει κανονική επιδημιολογική εικόνα. Εφόσον οι όμοροι νομοί βελτιώνονται το άνοιγμα επεκτείνεται. Τα μαζικά τεστ θα γίνονται από την πρωτοβάθμια υγεία με κινητά συνεργεία και ραντεβού» και κάλεσε την κυβέρνηση «να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τα τεστ. Καλούμε ταυτόχρονα την κυβέρνηση να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, πλήρη κάλυψη των τεστ από τον ΕΟΠΥ». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μαζικών, δωρεάν εμβολιασμών και ενημερωτικής καμπάνιας των πολιτών.