Γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας δημιουργήθηκε ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, με ουκ ολίγες ανυπόστατες ειδήσεις να εμφανίζονται σε σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς χρήστες του Διαδικτύου έφτιαχναν ειδικές ομάδες στις συγκεκριμένες πλατφόρμες για να διασπείρουν θεωρίες που δεν είχαν την παραμικρή επιστημονική βάση. Μετά τις δημοσιεύσεις από αρνητές του κορωνοϊού και ανθρώπους που κατηγορούσαν το δίκτυο 5G για την προέλευση της νόσου, το Facebook βάζει «φέρνο» και σε όσους διακινούν την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα.

Σε μια περίοδο που ο πλανήτης ετοιμάζεται να δεχτεί δόσεις εμβολίων στη μάχη κατά της πανδημίας, και μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες θα ανάψει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορίας του από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, το Facebook αποφάσισε να αποσύρει τα σχόλια που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν.

Οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με το εμβόλιο θα αφαιρούνται και από τις διαφημίσεις του Facebook.

Oι πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που εμφανίζονται στις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προτάσσουν τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι εμβόλιο περιέχει μικροτσίπ τα οποία οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν για να κατασκοπεύουν πολίτες.

Προς το παρόν η υπηρεσία του Facebook μειώνει το ποσοστό παραπληροφόρησης, μέσα από την επισήμανση ψευδών δημοσιεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει διαφημίσεις που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη λήψη εμβολίων.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε σχετικά: «Εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την εξάλειψη παραπληροφόρησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικείμενη σωματική βλάβη».