Στον «αέρα» βγήκε η προκήρυξη του δημόσιου ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού του κτιρίου που βρίσκεται στην Αγίου Ανδρέου. 

Πρόκειται για ένα διατηρητέο εμβληματικό κτίριο που αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά ακίνητα της περιοχής, το οποίο είναι εδώ και χρόνια αναξιοποίητο. Το ακίνητο ανήκει στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να το εκμισθώσουν, θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος για την ανακαίνιση του.

Κάτι που θα ανεβάσει αρκετά τα έξοδα της επένδυσης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το ακίνητο αν και βρίσκεται σε μία κομβική θέση του κέντρου της Πάτρας, είναι εδώ και χρόνια χωρίς ζωή.

Το κόστος της ανακαίνισης των διατηρητέων κτιρίων είναι αρκετά υψηλό, ενώ εκτός αυτού ο επενδυτής θα πρέπει να περάσει από μία συμπληγάδα εμποδίων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που θέτονται από το ίδιο το κράτος.

Στοιχεία που καθυστερούν το χρονοδιάγραμμα τέτοιων έργων και απομακρύνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή. Για αυτό και κάποια στιγμή η πολιτεία θα πρέπει να δει το όλο θέμα και να δώσει κίνητρα στους ενδιαφερομένους για να μπορέσουν να δώσουν ζωή σε τέτοιου είδους ακίνητα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε καθεστώς εγκατάλειψης, έτοιμα να καταρρεύσουν.

Η επιχειρηματικότητα και ο επενδυτικός τομέας μπορεί έτσι να δώσουν τη συνέχεια που απαιτείται στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, διασώζοντας τα κτίρια αυτά.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ελάχιστο όριο προσφοράς για το μηνιαίο μίσθωμα είναι στα 2.000,00 ευρώ. Η ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα τρία (3) έτη, ενώ η μέγιστη διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα τριάντα (30) έτη.

Το μίσθωμα και οι όροι θεωρούνται ευνοϊκοί, συγκριτικά με την αξία του ακινήτου, τη θέση του και το εμβαδόν του. Πρόκειται για ένα χώρο μεγάλο, πάνω από 350 τετραγωνικά που με μία ριζική ανακαίνιση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ιδανικός είτε για μια επιχείρηση εστίασης, είτε για ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου (σούπερ μάρκετ για παράδειγμα).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποτε το ακίνητο αυτό, στην περίοδο της μεγάλης εμπορικής ακμής της Πάτρας ήταν σταφιδαποθήκη. Μακάρι λοιπόν ο διαγωνισμός να έχει μία αίσια κατάληξη, να μην αποδειχθεί άγονος και το ιστορικό αυτό ακίνητο να πάρει ζωή μετά από πολλά χρόνια.