Στο συρτάρι των υγειονομικών αρχών ως εφεδρεία, παραμένει το θέμα της λειτουργίας του πρώην Νοσημάτων Θώρακος ως απλή κλινική Covid 19.

Την πρόταση την είχε κάνει αρχικά ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είναι ιδιαίτερα δραστήριος, έχοντας αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τη μάχη του κατά του κορωνοϊού.

Η πρόταση αυτή είχε μία θετική αντιμετώπιση από όλους τους φορείς της περιοχής, αφού πράγματι θα έδινε μία σημαντική ανάσα στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας που πιέζονται το τελευταίο διάστημα από την… επίθεση του κορωνοϊού.

Όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την υλοποίηση της αφού σίγουρα ο ανακαινισμένος χώρος του νοσοκομείου και οι 50 κλίνες που διαθέτει δεν αρκούν από μόνες τους για να λειτουργήσει μια κλινική και μάλιστα αυτού του είδους.

Η κλινική αυτή, μακριά από τα δυο μεγάλα νοσοκομεία, θα είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται εξοπλιστικό υλικό και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Προφανώς το κράτος δεν δύναται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Η λύση όμως που καλύπτει αυτό το κενό ήρθε για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και της Πελοποννήσου, μέσα από την διοικητική ευελιξία που έδειξε η 6η ΥΠΕ, προχωρώντας σε μια πιο ρεαλιστική λύση.

Ενίσχυσε τα νοσοκομεία της περιφέρειας, στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας της, με την κάθε περιοχή να κρατάει έτσι τους δικούς της νοσηλευόμενους, απαλλάσσοντας τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας από το επιπλέον βάρος των ασθενών από μέρη εκτός Αχαΐας που θα έφταναν στην Πάτρα για νοσηλεία.

Ήταν μία κίνηση ΜΑΤ κατά της μάχης του κορωνοϊού που έδωσε μεγάλη ανάσα στην Πάτρα. Ωστόσο, η πρόταση για το πρώην Νοσημάτων Θώρακος παραμένει ως μια λύση εφεδρείας.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ειδικότερα το νοσοκομείο του Αγρινίου, γεμίζει και ο ιός δείχνει σημάδια έξαρσης στο γειτονικό νομό.

Άλλωστε, η πανδημία αυτή δείχνει ότι η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να φροντίζει να αξιοποιεί όλες τις δημόσιες δομές της και τα κτίρια της, όπως αυτό του νοσημάτων θώρακος, αλλά και του πρώην 409 που παραμένει εγκαταλειμμένο.