Ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορικών καταστημάτων της Πάτρας, δύσκολα θα κατορθώσουν να επανέλθουν όταν και όποτε τα μαγαζιά ανοίξουν.

Ένα ποσοστό, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστα Ζαφειρόπουλο, μεγαλώνει όσο το lockdown παίρνει παράταση.

Αν μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας τα καταστήματα που δεν κατόρθωσαν και πάλι να ανοίξουν, ανεβάζοντας τα ρολά τους ξεπέρασαν τα 100, αυτή τη φορά ο αριθμός τους θα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

«Θα είναι ο διπλάσιος τουλάχιστον» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος. «Αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, χωρίς βέβαια να μπορούμε να μιλήσουμε για ασφαλή συμπεράσματα. Είναι σίγουρο όμως ότι ειδικότερα στον κλάδο του εμπορίου το δεύτερο lockdown, είναι ακόμα πιο επώδυνο από το πρώτο».

Βλέπετε, πέρα από τα υπόλοιπα έχει να κάνει και με την χρονική περίοδο που έπεσαν το καθένα. Ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης είναι οι καλύτεροι μήνες για το σύνολο των εμπορικών μαγαζιών. Είναι οι μήνες που πετυχαίνουν τους καλύτερους τζίρους της χρονιάς, σίγουρα αρκετά υψηλότερους από αυτούς του Μαρτίου και του Απριλίου.

"Τα μαγαζιά σε αυτό το lockdown έχουν πάθει μεγάλη ζημιά και σε ορισμένες μορφές εμπορίου, όπως στα είδη ρουχισμού, στα είδη υποδημάτων και στα εποχικά είδη των Χριστουγέννων, η καταστροφή είναι ολική, αφού εκτός του ότι δεν μπορούν να πουλήσουν, τους έχει μείνει το εμπόρευμα που έχουν παραγγείλει. Είναι ανάγκη λοιπόν να ανοίξουν τουλάχιστον τα καταστήματα αυτά για να μετριάσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί".  

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα, το αύριο για την πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων παραμένει αβέβαιο και ο φόβος ενός νέου μεγαλύτερου ίσως από ποτέ κύματος "λουκέτων" από τις αρχές κιόλας του 2021, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.