Όλα δείχνουν ότι το lockdown θα πάρει παράταση μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Τα νέα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εγκαταλείπουν κάθε πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων και πλέον η νέα ημερομηνία που παίζει έχει να κάνει με τις 14 Δεκεμβρίου.

Η Αχαΐα παρά το γεγονός ότι έχει δείξει σημάδια μείωσης των κρουσμάτων και μία καλύτερη υγειονομική πορεία δεν θα αποτελέσει εξαίρεση από το lockdown.

Η τοπική αγορά έχει χωριστεί σχεδόν στα δύο: Ο εμπορικός κόσμος που αγωνία για να προλάβει τις γιορτές, γνωρίζοντας ότι αν τα καταστήματα δεν ανοίξουν τα Χριστούγεννα, αυτό θα είναι καταστροφή.

Η εστίαση από την άλλη προτιμά να πιει αυτό το πικρό ποτήρι ολόκληρο, με τα καταστήματα να μένουν κλειστά και στις γιορτές, ξέροντας ότι αν ανοίξουν θα έχουν μεγαλύτερες ζημιές παρά κέρδη.

Ποιο είναι όμως το κοινό τους σημείο; Ζητούν στήριξη από το κράτος για όσο διάστημα τα μαγαζιά μένουν κλειστά, καθώς τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν φτάνουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Ζαφειρόπουλο, ο μέσος όρος των χρημάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής στον εμπορικό κόσμο, ήταν στα 2.000 ευρώ.

«Ένα μέρος των χρημάτων αυτών έχει φύγει ήδη για τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους που τρέχουν.

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στις 21 Δεκεμβρίου έχουμε να δώσουμε και το δώρο Χριστουγέννων, καταλαβαίνει ότι δεν μένει τίποτα στους συναδέλφους. Θέλουμε ουσιαστική στήριξη και το κυριότερο για μας είναι να μας αφήσουν να ανοίξουμε όσο γίνεται πιο σύντομα».

Η επιστρεπτέα προκαταβολή έφυγε σε χρόνο αστραπή και για τους επαγγελματίες της εστίασης. «Έτσι όπως την πήραν, έτσι έφυγε για τους περισσότερους» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

«Ήταν σίγουρα μία ανάσα, όμως, δεν ήταν αρκετή. Περιμένουμε πλέον τα χρήματα της πέμπτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής αφού δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια άλλη στήριξη».

Σημειώνουμε ότι τα χρήματα που πήραν και θα πάρουν οι επαγγελματίες της αγοράς είναι κατά 50% δανεικά. Θα πρέπει δηλαδή να επιστραφούν κάποια στιγμή.

Τίποτα άλλο δεν υπάρχει για την ώρα. Η μόνη ελπίδα για την αγορά είναι να βγει ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα από τις Περιφέρειες, που να έχει τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, όπως το προηγούμενο, με καλύτερους όμως όρους και προϋποθέσεις για να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις. Κάτι που, όμως, φαίνεται να αργεί…