Πολλά γράφτηκαν, τελευταία, για την εργαστηριακή εξέταση υγρών λυμάτων της πόλης του Αιγίου, από το δίκτυο του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης, σε μία προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΥΑΑ να αξιοποιήσει την σύγχρονη μεθοδολογία και να εντοπίσει τυχόν επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού.

Αν και τον περασμένο Σεπτέμβριο τα δείγματα υγρών λυμάτων δεν έδειξαν απολύτως τίποτα - κάτι που καθησύχασε τις τοπικές διοικητικές και υγειονομικές αρχές - δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τις μετέπειτα μετρήσεις που έγιναν σε Εργαστήριο Κορωνοϊού της Αθήνας και το πιο σημαντικό τα προ ημερών αποτελέσματα λανθασμένα μεταδόθηκαν ή ερμηνεύτηκαν από τοπικά ΜΜΕ, ως άκρως καθησυχαστικά.

Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι τα «Αναλυτικά Εργαστήρια», σε δείγμα περί τα τέλη Οκτωβρίου βρήκαν τόσο επιδημιολογικό φορτίο που αναλογούσε με έως και 400 ενεργά κρούσμστα στην πόλη του Αιγίου, όταν τα επιβεβαιωμένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν φτάνουν ούτε τα 15, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Σημαντική είναι και η εργαστηριακή μέτρηση δείγματος που ελήφθη μία εβδομάδα μετά την έναρξη του 2ου λόκνταουν και το οποίο κακώς ερμηνεύεται ως καθαρό και μηδενικό.

Η αλήθεια διαφέρει, αφού όπως λέει στέλεχος της ΔΕΥΑΑ «ναι μεν δεν υπάρχει ανίχνευση του ιού αλλά αυτό δεν σημαίνει - σύμφωνα με το εργαστήριο - ότι είναι μηδενικό αλλά ότι παρατηρείται αισθητή μείωση του φορτίου και ραγδαία πτώση των εκτιμώμενων κρουσμάτων».

Μία απλοϊκή εκτίμηση των δειγμάτων δείχνει ότι η συντρηπτική πλειοψηφία των ατόμων - μεταξύ των 400 - ήσαν πιθανά ασυμπτωματικοί, το ξεπέρασαν χωρίς ενδεχομένως ούτε να το καταλάβουν και κυρίως - λόγω του λόκνταουν - δεν διέσπειραν τον ιό σε άλλους.

Για όλα τα παραπάνω στοιχεία έχει ενημερωθεί προσωπικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ και δήμαρχος Δημ.Καλογερόπουλος, χωρίς ωστόσο να έχει ενημερώσει τους πολίτες, ούτε και το δημοτικό συμβούλιο. Άγνωστο είναι αν ο κ. Καλογερόπουλος ενημέρωσε τις υγειονομικές αρχές ή τον ΕΟΔΥ.