Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να λειτουργήσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, στο κτίριο του Καραμανδάνη, στην Άνω Πόλη.

Οι οικοδομικές εργασίες για την δημιουργία της κλινικής  και την διαμόρφωση των χώρων στον πρώτο όροφο του κτιρίου ολοκληρώθηκαν πριν από ένα δεκαπενθήμερο περίπου και στη συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτηση του επίπλων και του εξοπλιστικού υλικού.

Το μόνο που απομένει για να λειτουργήσει η κλινική είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη του ιατρικού προσωπικού που θα τη στελεχώσει, μέσα από την σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Είναι έτσι να προσληφθούν έξι Παιδοψυχίατροι και ένας ακόμα μέσω σύμβασης. Κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και οι συνθήκες της πανδημίας που ζούμε.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Παύλο Αθανασόπουλο η νέα αυτή δομή για τη δημόσια ψυχική υγεία θα αποτελείται από εφτά κλίνες. «Είναι ένα έργο που θα δώσει μια ανάσα για τον τομέα της ψυχικής υγείας αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη κλινική σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και της Πελοποννήσου».

Μέχρι τώρα τα περιστατικά ανηλίκων που έπασχαν από ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, νευρώσεις κτλ) και χρειάζονταν νοσηλεία, μεταφέρονταν για διακομιδή στις κλινικές της Αττικής που όμως και αυτές, μη έχοντας μεγάλη διαθεσιμότητα στις κλίνες, δεν μπορούσαν πάντα να εξυπηρετήσουν.

Πάνω από 15 περιστατικά τον μήνα

Τα περιστατικά αυτά των ανηλίκων που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ψυχιατρικά προβλήματα και χρήζουν νοσηλείας, δεν είναι και λίγα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου που λειτουργεί από το 2012 στο ίδιο κτίριο που θα στεγαστεί η κλινική, 15 με 20 περιστατικά τον μήνα από όσα χτυπούν την πόρτα της δομής και ζητούν βοήθεια χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

Πρόκειται για παιδιά η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από τα 10 με 11 έως τα 16 ετών. Έτσι, η νέα κλινική που αναμένεται να λειτουργήσει κρίνεται απαραίτητη και έρχεται για να καλύψει ένα κενό χρόνων στον τομέα της ψυχικής υγείας.