Το χρυσό δειλινό της Πάτρας κοιτάζοντας την θάλασσα του Πατραϊκού από τα Ψηλαλώνια και την Τριών Ναυάρχων, έχει ως φόντο τον κεντρικό τρούλο του Αγίου Ανδρέα.

Τον ναό του Πολιούχου της Πάτρας. Ο ναός αυτός είναι για τους Πατρινούς, κάτι πολύ περισσότερο από μία εκκλησία, έστω και αν αυτή είναι αφιερωμένη στο Πρωτόκλητο Απόστολο που αποτελεί και τον προστάτη της πόλης.

Είναι ένα κομμάτι της ζωής αυτής της πόλης και των δημοτών της. Πρόκειται για ναό που φτιάχτηκε μέσα από τον οβολό και το περίσσευμα των Πατρινών που για αρκετά χρόνια πλήρωναν από το υστέρημα τους για να τον δουν έτοιμο.

Η κατασκευή του κράτησε πάνω από έξι δεκαετίες αφού υπήρξαν προβλήματα τόσο λόγω της αστάθειας του εδάφους, όσο και εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε το 1908 και τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1974, όταν πια είχε ολοκληρωθεί.


Άγιος Ανδρέας Πάτρας - Agios Andreas Patras

Αποτελεί τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδος και τον τρίτο μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Επιβλητικός, μεγαλοπρεπής, είναι ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο το ορθόδοξο χριστιανισμό.

Μαζί με τον διπλανό παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέα, είναι ένας χώρος προσκυνήματος για χριστιανούς από όλο τον κόσμο. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι οι πανύψηλοι τρούλοι του που αντιστοιχεί στον καθένα ένα καμπαναριό.

Από αυτούς ξεχωρίζει ο κεντρικός που είναι και ο πιο ψηλός από όλους, έχοντας ύψος 46 μέτρα και στην οροφή του είναι τοποθετημένος επίχρυσος σταυρός ύψους πέντε μέτρων.

Στους  υπόλοιπους τρούλους βρίσκονται 12 μικρότεροι σταυροί. Οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Η αγιογράφησή του ξεκίνησε το 1985, διακόπηκε το 1993 και συνεχίστηκε το 2006. Η επιφάνεια του έχει  εμβαδόν 2.500 τετραγωνικά μέτρα και η χωρητικότητά του ξεπερνά τις 8.000 ατόμων.

Στον ναό φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Ανδρέα, που δόθηκε στην Πάτρα από την Ιταλία το 1964, καθώς και τμήμα από τον Σταυρό του Μαρτυρίου του.


Κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου, την ημέρα που εορτάζει  Άγιος Ανδρέας και η Πάτρα, ο ναός αυτός βουλιάζει από πιστούς που τον κατακλύζουν από κάθε αγωνία της Ελλάδα.

Φέτος η πανδημία και ο κορωνοϊός αλλάζει όλα αυτά τα δεδομένα, ακυρώνοντας όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και με σύνθημα ο Άγιος Ανδρέας είναι το σπίτι μας, οι Πατρινοί γιορτάζουν με περισυλλογή και προσευχή για να περάσει γρήγορα αυτό το κακό που δοκιμάζει όλη την ανθρωπότητα.

Οι πόρτες του Αγίου Ανδρέα είναι κλειστές. Όμως ο ναός αυτός αποτελεί ένα αιώνιο και διαχρονικό σύμβολο για την Πάτρα. Και για αυτό υπάρχει στις καρδιές των Πατρινών. Εκεί που κανένα lockdown δεν μπορεί να τον κρατήσει μακριά μας.