Στα όρια της απελπισίας είναι οι ξενοδόχοι των Καλαβρύτων, περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με το θέμα της άρσης του lockdown και της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Αν ένα από τα δύο δεν αλλάξει μέχρι την περίοδο των γιορτών, τότε θα έχουμε δράματα και κλάματα για την τοπική αγορά των Καλαβρύτων που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχουν επενδύσει πάνω στην εορταστική περίοδο.

Είναι η εποχή που τα Καλάβρυτα βουλιάζουν από τον κόσμο, με τα καταλύματα να φτάνουν στο 100% της πληρότητας τους και τα μαγαζιά της τοπικής αγοράς, από την εστίαση έως και το εμπόριο να έχουν σημαντική κίνηση.

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς είναι ξεκάθαρος πάνω στο όλο θέμα, μιλώντας ρεαλιστική, χωρίς να θέλει να δραματοποιήσει την κατάσταση. Έτσι όμως είναι. «Αν δεν ανοίξουμε και δεν δουλέψουμε την περίοδο των γιορτών, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Όχι μόνο για τον κλάδο μας, αλλά για όλη την αγορά. Θα κλείσουν καταστήματα και επιχειρήσεις, θα χαθούν θέσεις εργασίας. Αυτό είναι σίγουρο. Προερχόμαστε από έναν κακό χειμώνα, ένα νεκρό καλοκαίρι και αν πάει στράφι και αυτός ο χειμώνας, τότε χαθήκαμε.

Εμείς δεν έχουμε καλοκαιρινή σεζόν μπροστά μας βλέπετε. Οι 15 με 20 αυτές ημέρες των γιορτών είναι κομβικές για τα Καλάβρυτα. Αντιπροσωπεύουν το 30% και το 40% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων μας».


Όπως σημειώνει ο ίδιος οι κρατήσεις από το lockdown και μετά πάγωσαν, ενώ πριν από αυτό υπήρχε ένα σχετικό ενδιαφέρον, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 20% της πληρότητας των καταλυμάτων, χωρίς ωστόσο να έχουν εισπραχθεί προκαταβολές, εξαιτίας της κατάστασης αυτής.

Πλέον με τα δεδομένα που υπάρχουν η κίνηση στα Καλάβρυτα θα έχει στην καλύτερη περίπτωση πτώση για τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων.

Στη χειρότερη περίπτωση αν δεν λειτουργήσουν καθόλου ή αν δεν αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό (οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από την Αττική), αυτό θα είναι η απόλυτη καταστροφή.