Το «πράσινο φως» από τους ειδικούς περιμένουν στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι σύνθετη διαδικασία, θα το δούμε» ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Θα περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις με τους ειδικούς», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Κεραμέως μιλώντας στο Open.

«Προτεραιότητα μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία και πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά» είπε. Όσον αφορά το αν θα γίνουν μαθήματα και μέσα στις γιορτές η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

«Θα εξετάσουμε όλα ενδεχόμενα και θα λάβουμε τη γνώμη των ειδικών». Σύμφωνα με την υπουργό ο κορονοϊός επιφέρει αλλαγές συνολικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αν και η ύλη προχωρά κανονικά σε γενικές γραμμές.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο θα συνδέει την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες τις αγοράς, ενώ ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια.

Το σχέδιο για να βγει το «λουκέτο» από τα σχολεία
Οι αποφάσεις για το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στην κυβέρνηση περιμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία εξετάζει και κωδικοποιεί όλα τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σταθμίζοντας κατά πόσον το άνοιγμα – σε πρώτη φάση των δημοτικών σχολείων – θα μπορούσε να επιβαρύνει περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται πως προκρίνεται να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των σχολείων με τους μαθητές των δημοτικών σχολείων στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου με τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ακολουθούν.

Προβληματισμός από τους ειδικούς
Τις τελευταίες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου – σε πρώτη φάση των δημοτικών – και εν συνεχεία των γυμνασίων και λυκείων ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία αχτίνα φωτός από τη μικρή μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και η πίεση στις ΜΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η ανησυχία των επιστημόνων φαίνεται να εστιάζεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες.

Αφενός στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών.

Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια νωρίτερα από τα δημοτικά καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».