Η πανδημία, από την οποία δοκιμάζεται έντονα και πολλαπλώς η κοινωνία, θα στερήσει φέτος από την Πάτρα τον λαμπρό εορτασμό του πολιούχου της, του Αγίου Ανδρέα. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι το πρωτοφανές, ουδέποτε έχει ξανασυμβεί στα χρονικά.

Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο αυτή η απώλεια, να μην μπορούμε δηλαδή να γιορτάσουμε τον πολιούχο μας κατά τα ειωθότα, με τον δέοντα πανηγυρικό τρόπο, να μάς προκαλεί θλίψη και μελαγχολία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω.

Όσο κι αν δοκιμαστούμε, η πανδημία δεν πρέπει να μάς πτοήσει, πολύ περισσότεροι να κλονίσει την πίστη μας στον Θεό. Έχοντας την ως οδηγό, με την προσευχή μας και θωρακισμένοι με ψυχική ενότητα, όπως και με περίσσια υπομονή, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξεπεράσουμε και αυτήν τη δοκιμασία, όπως έχουμε καταφέρει στο παρελθόν να υπερβούμε κι άλλες περιστάσεις.

Μην ξεχνάμε ότι στα δύσκολα έχουμε ως λαός μεγαλουργήσει, βγαίνοντας νικητές και πιο δυνατοί. Αυτό θα γίνει και τώρα.

Και όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτήν την περιπέτεια, θα πράξουμε στο ακέραιο το ιερό καθήκον μας, τιμώντας τον Άγιο Ανδρέα, τον πολιούχο της Πάτρας, τον προστάτη μας, με τη λαμπρότητα που τού αρμόζει.