Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα φοιτητών του πρώην τμήματος της Κοινωνικής Εργασίας αναφέρει τα εξής:

«Στις 11/11 και ώρα 10:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, του Προέδρου του τμήματος ΤΕΠΕΚΕ και εκπροσώπων φοιτητών του πρώην τμήματος κοινωνικής εργασίας με σκοπό να δοθούν απαντήσεις για καίρια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την σχολή και το μέλλον των φοιτητών. Συγκεκριμένα, η συζήτηση εξελίχθηκε με βάση το παρακάτω πλαίσιο.

Το ακαδημαϊκό εξάμηνο εκτυλίσσεται  κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους φοιτητές με πολλά ζητήματα που μας αφορούν να μένουν ακόμα στον αέρα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας  καλά τα προβλήματα που προέκυψαν στο προηγούμενο εξάμηνο,  συνεχίζει να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εξέλιξη των σπουδών μας.

Για ποια «επιτυχία» μιλά η Κυβέρνηση ενώ, και στο προηγούμενο εξάμηνο αλλά και τώρα, φοιτητές μένουν εκτός τηλεκπαίδευσης λόγω έλλειψης εξοπλισμού και παίρνουν πτυχίο χωρίς να έχουν  παρακολουθήσει τα εργαστήρια, τις κλινικές και τις πρακτικές τους. Πώς θα βγούμε ολοκληρωμένοι Κοινωνικοί Λειτουργοί χωρίς να έχουμε καμία επαφή με ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο, ένα κέντρο μέριμνας;

Φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική της κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες, στοχεύει στο να εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων και να «μη δίνει μία» για να εξασφαλίσει τις ανάγκες των φοιτητών, των καθηγητών, συνολικά του λαού και της νεολαίας.

Μιλάμε για την πολιτική που πριν ένα χρόνο υπέγραψε την συγχώνευση του παιδαγωγικού τμήματος με εκείνο των κοινωνικών λειτουργών, δυο άσχετων επιστημονικών αντικειμένων, πετσοκόβοντας τόση την γνώση όσο και τα μετέπειτα επαγγελματικά δικαιώματα. Και  μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με τους φοιτητές να μην  μπορούν να παρακολουθήσουν κανένα μάθημα, κλινική ή πρακτική δια ζώσης στο νέο τμήμα (ΤΕΠΕΚΕ) τρέχουν  3 διαφορετικά προγράμματα σπουδών με βασικά άλυτα προβλήματα.

Το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές του πρώην τμήματος κοινωνικής εργασίας είναι ότι  αποτελεί πανελλήνια εξαίρεση καθώς είναι το μοναδικό  που δεν έχει την επιλογή αναβάθμισης του πτυχίου  σε  πανεπιστημιακό. Συγκεκριμένα, αποτελεί εξαίρεση του νόμου 4910/19, ο οποίος προβλέπει την πανεπιστημιοποίηση όλων των πτυχίων ΤΕΙ σε ΑΕΙ εκτός από το τμήμα κοινωνικής εργασίας της Πάτρας.

 Και παρόλο που έγινε συγχώνευση με άλλο επιστημονικό  αντικείμενο  και δεν κατάφερε το τμήμα  να  αυτονομηθεί σε αντίθεση με όλα τα άλλα τμήματα κοινωνικής εργασίας στην Ελλάδα οι φοιτητές του συγχωνευμένου προγράμματος σπουδών εξακολουθούν να παίρνουν πτυχίο από ένα τμήμα το οποίο ουσιαστικά έχει κλείσει.

Το 2017 εισήχθησαν  σε μια σχολή ισότιμη του ίδιου αντικειμένου με τις υπόλοιπες της Ελλάδας και έπειτα από 3 έτη σπουδών βρέθηκαν σε ένα συγχωνευμένο  τμήμα. Μιλάμε για ένα ζήτημα που παρά τις αντιδράσεις των φοιτητών παραμένει σε εκκρεμότητα, προκαλώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον και την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων.

Επομένως , το τμήμα είναι υποβαθμισμένο και υπολειτουργεί στα πλαίσια αυτής της πολιτικής της ανωτατοποιησης. Συγκεκριμένα, το πρώην τμήμα κοινωνικής εργασίας έχει έρθει αντιμέτωπο και με μια σειρά προβλημάτων σχετικά με την λειτουργία και τα μαθήματα.

Αναλυτικότερα, οι 4 μόνιμοι καθηγητές του τμήματος οι οποίοι αξιοποιούνται και από τα 3 προγράμματα σπουδών είναι αδύνατον να τρέχουν μόνοι ένα πρόγραμμα με 2 έτη. Το κάθε μάθημα είναι αναγκαίο να καλύπτεται και από τον ανάλογο καθηγητή  που έχει την ειδικότητα να το διδάξει. Σε καμία περίπτωση με τόσο λίγο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών.

Αναλυτικότερα, πολλά μαθήματα τα οποία είχαν διδαχτεί σε προηγούμενα εξάμηνα πλέον δεν διδάσκονται με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην έχουν την ευκαιρία να ξανά παρακολουθήσουν ένα  μάθημα που χρωστάνε αλλά και να μην μπορούν να  εξεταστούν σε αυτό. Πέραν όλων αυτών των ζητημάτων οι φοιτητές δεν έχουν να απευθυνθούν πουθενά καθώς η γραμματειακή υποστήριξη είναι ανύπαρκτη αφού το ένα άτομο το οποίο ταυτόχρονα αξιοποιείται και στην γραμματεία της εστίας δεν μπορεί να επιλύσει ούτε  τις πιο απλές  διαδικασίες (ανάρτηση βαθμολογίας, δήλωση μαθημάτων κλπ.)

Μιλάμε για 150 φοιτητές, οι οποίοι θα βγουν στην αγορά εργασίας σε υποβαθμισμένη θέση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους του ίδιου έτους εισαγωγής στα αντίστοιχα τμήματα, τόσο από πλευράς επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς το πτυχίο τους δεν αντιστοιχίζεται με τα πτυχία των φοιτητών των υπολοίπων τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, αλλά και από πλευράς γνώσεων, αφού με τη συγχώνευση χάθηκαν μαθήματα, εργαστήρια και πόσο μάλλον τώρα με την τηλεκπαίδευση οι πρακτικές τους!

Απαιτούμε για την λειτουργία του τμήματος:

  • Την αναβάθμιση του πτυχίου μας από ΤΕΙ σε ΑΕΙ, ένα πτυχίο ενιαίο και ισχυρό που θα μας κατοχυρώνει όλα τα εργασιακά δικαιώματα και την αναγκαία γνώση για να είμαστε ολοκληρωμένοι επιστήμονες!
  • Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και μονιμοποίηση έκτακτων διδασκόντων, ώστε να ξεκινήσουν όλα τα μαθήματα που τρέχουν στο πρόγραμμα σπουδών.
  • Πρόσληψη προσωπικού για την γραμματειακή υποστήριξη των φοιτητών.
  • Να διεξαχθούν με όλα τα απαραίτητα μέτρα οι κλινικές του 3ου και 4ου έτους στους αντίστοιχους φορείς.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων του Ιδρύματος με κατάλληλη διαμόρφωση τους για να πραγματοποιούνται δια ζώσης διαλέξεις καθώς τα μαθήματα αποτελούνται από μικρό αριθμό φοιτητών.

Μπροστά στα παραπάνω δίκαια αιτήματα ο πρύτανης δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση βυθίζοντάς τους φοιτητές ακόμα περισσότερο στο άγχος και την ανασφάλεια. Συγκεκριμένα, ο ίδιος όπως ανέφερε, άκουγε για πρώτη φορά ότι πρόκειται για το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας που δεν έχει την επιλογή πανεπιστημιοποίησης του πτυχίου.  Επίσης, σε όλα τα άλλα  σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα, ο πρόεδρος και ο πρύτανης δεν πρότειναν καμία λύση καθώς μονίμως   έριχναν  τις ευθύνες σε διοικητικούς. Τέλος, δεν  είπαν  κουβέντα για την υποχρηματοδότηση των σπουδών και γενικά για την υπολειτουργία του πρώην τμήματος.

Δεν θα ανεχτούμε να μας αντιμετωπίζουν ως κόστος. Απαιτούμε σπουδές και μόρφωση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας μας».