Σημαντική συμβολή έχουν έως τώρα, σε αυτή την δεύτερη καραντίνα, οι ιδιώτες γιατροί και τα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, δίνοντας συμβουλές στα άτομα που ασθενούν και περνούν την αρρώστια στο σπίτι τους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί, περνώντας τον κορωνοϊό, πιο ελαφριά και μένοντας σπίτι σε καραντίνα, προκειμένου να γίνουν καλά.

Το μοναδικό αποκούμπι για τους ασθενείς αυτούς είναι είτε ο ιδιώτης γιατρός τους που τους δίνουν εξ' αποστάσεως συμβουλές, είτε οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους οποίους απευθύνονται.

Ιδιώτες γιατροί και γιατροί της Πρωτοβάθμιας είναι αυτοί που μέσω της τηλειατρικής (τηλέφωνο, διαδίκτυο, skype) κρατούν τους ασθενείς μακριά από τα νοσοκομεία, βοηθώντας στην αποσυμπίεση τους, έχοντας έτσι ένα ρόλο κλειδί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Μάλιστα, το υπουργείο έχει εκδώσει και αντίστοιχο πρωτόκολλο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι τους και που μπορεί να είναι καλύτερα στην υγεία τους όμως βιώνουν όλα αυτά τα συναισθήματα της απομόνωσης, της ανασφάλειας και της μοναξιάς που έχει αυτή η αρρώστια.

Η διαφορά του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Η σημασία του ρόλου τους είχε αποδειχθεί στο διάστημα του πρώτο κύματος της πανδημίας και αν τότε η μάχη είχε κερδιστεί οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό και σε αυτούς.

Πλέον όμως σε αυτή την καραντίνα τα πράγματα είναι πιο κρίσιμα. Ο ιός δείχνει να είναι πιο επιθετικός και να χτυπά νεαρές ηλικίες, δρώντας ταυτόχρονα πιο ύπουλα.

Για αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς, η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς τους πρέπει να είναι πιο συχνή έτσι ώστε με την παραμικρή ένδειξη της υγείας τους ότι τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά να μεταφέρονται έγκαιρα στο νοσοκομείο.

Πάντως το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία θέλει να περνάει την αρρώστια στο σπίτι του, ενώ την ίδια στιγμη έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αγορά της κατ' οίκον νοσηλείας, του εξοπλισμού και των ειδών της.