Δεν μειώνονται τα κρούσματα στην περιοχή της Αχαΐας, παρά τις ελπίδες των υγειονομικών αρχών και τις προσδοκίες που είχαν για να πάμε στον Δεκέμβρη, αν ήταν δυνατόν με ένα μονοψήφιο ή έστω με ένα μικρό διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Οι προσδοκίες αυτές στηρίζονταν στο lockdown που λόγω της καραντίνας και του εγκλεισμού θα έφερνε τη μείωση των ενεργών εστιών διασποράς και κατά συνέπεια τα λιγότερα κρούσματα.

Όμως οι εστίες αυτές παραμένουν. Προφανώς γιατί ο εγκλεισμός δεν είναι ο απαιτούμενος, αλλά και γιατί ο ιός παρουσιάζει μία επιθετική τάση σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ειδικότερα στις πιο νεαρές ηλικίες.

Το ανησυχητικό για την Αχαΐα, σύμφωνα με τους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στη μάχη για τη δημόσια υγεία, είναι ότι οι εστίες αυτές είναι διάσπαρτες και μικρές, κατά συνέπεια δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.

Τα 29 κρούσματα που είχαμε στο νομό την Τετάρτη, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, έδειξαν ότι η ύφεση αυτή που παρουσιάστηκε τις περασμένες ημέρες δεν ήταν σταθερή και μόνιμη.

Το σύνολο των κρουσμάτων έφτασαν για όλο τον Νοέμβριο τα 657 και φαίνεται ότι ο νομός μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσει ακόμα και το φράγμα των 700.

Η πίεση στα νοσοκομεία

Οι εστίες, εντοπίζονται πλέον τόσο στο κέντρο και στις νότιες περιοχές της Πάτρας, όσο και σε αγροτικές περιοχές της περιφέρειας.

Στο μεταξύ η πίεση που ασκεί ο κορωνοϊός στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας συνεχίζεται και παραμένει για την ώρα σταθερή. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπερνάει τους 50 και μεταξύ αυτών υπάρχουν περίπου 15 στις ΜΕΘ.

Ένα ακόμα στοιχείο που ανησυχεί είναι ότι ο ιός χτυπάει ή βάζει σε καραντίνα εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, κάνοντας έτσι πιο ευάλωτο και πιο αδύναμο το δημόσιο σύστημα υγείας.