Η αγχώδης διαταραχή αποτελεί μια κατάσταση ψυχικής υγείας που μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας, φόβου ή και έντασης. Για ορισμένους ανθρώπους, η αγχώδης διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί και με κρίσεις πανικού ή άλλα συμπτώματα στο σώμα, όπως ο πόνος στο στήθος, όπως αναφέρει το vita.

Τι προκαλεί την αγχώδη διαταραχή;

Αν και η αγχώδης διαταραχή είναι ιδιαίτερα συχνή, οι αιτίες που την «πυροδοτούν» μπορεί να είναι περίπλοκες, διαφέροντας από άτομο σε άτομο. Είναι πιθανό ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η γενετική και οι περιβαλλοντικοί λόγοι να διαδραματίζουν ρόλο στην εμφάνισή της.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι ορισμένα γεγονότα, συναισθήματα ή εμπειρίες μπορεί να προκαλέσουν την έναρξη της εκδήλωσης των συμπτωμάτων ή και την επιδείνωσή τους.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες ονομάζονται «εναύσματα» (triggers) και ενδεχομένως να είναι διαφορετικοί για κάθε άτομο. Οι περισσότερες αιτίες, ωστόσο, μπορεί να είναι κοινές μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν αγχώδη διαταραχή. Παράλληλα, ορισμένα άτομα μπορεί να αναγνωρίζουν πολλούς παράγοντες που «πυροδοτούν» συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής ενώ για άλλους μπορεί να προκληθούν χωρίς – φαινομενικά – κάποιο λόγο.

1. Ζητήματα υγείας

Μία διάγνωση για ένα ζήτημα υγείας, που είναι ενοχλητικό ή δύσκολο να αντιμετωπιστεί, όπως οι χρόνιες παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο άγχος ή και να το επιδεινώσει. Αυτός ο παράγοντας είναι ιδιαίτερα ισχυρός λόγω των άμεσων και προσωπικών συναισθημάτων που δημιουργεί.

Η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας γύρω από τη διάγνωση.

2. Καφεΐνη

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που βασίζονται στον πρωινό τους καφέ για να ξυπνήσουν, αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής. Για αυτό θα ήταν καλό να μειώσετε την καφεΐνη, επιλέγοντας εναλλακτικά ροφήματα που δεν περιέχουν.

3. Παράλειψη γευμάτων

Όταν δεν τρώτε, το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να μειωθεί. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις, κάνοντας τα χέρια σας να τρέμουν και προκαλώντας μια περίεργη αίσθηση στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την αγχώδη διαταραχή.

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Σας παρέχουν ενέργεια και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Εάν δεν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για τρία γεύματα την ημέρα, τα υγιεινά σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αισθήματα νευρικότητας ή διέγερσης και άγχους.

Θυμηθείτε, το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Συμβουλές.. στα μέτρα σας

Εάν θέλετε να αναγνωρίσετε τι ακριβώς προκαλεί σε εσάς προσωπικά και συγκεκριμένα την εκδήλωση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής, τότε μπορείτε:

Διατηρήστε ημερολόγιο: Καταγράψτε πότε το άγχος σας γίνεται ιδιαίτερα αισθητό αλλά και που θεωρείται ότι μπορεί να οφείλεται αυτό.
Μιλήστε σε έναν θεραπευτή: Μερικοί παράγοντες που προκαλούν άγχος μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά ένας ειδικός ψυχικής υγείας διαθέτει εκπαίδευση που μπορεί να σας βοηθήσει.
Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αρνητικές σκέψεις και ιδιαίτερα αρνητικές ή σκληρές αυτοαξιολογήσεις. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αναγνώριση των προσωπικών σας παραγόντων. Να είστε υπομονετικοί και να είστε πρόθυμοι να εξερευνήσετε πράγματα στο παρελθόν σας για να προσδιορίσετε πώς μπορεί να σας επηρεάζουν σήμερα.