Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Μελέτης Ηλίας στο Λοιπόν και τη δημοσιογράφο Ρενέ Σαραντινού με αφορμή τη σειρά της ΕΡΤ, «Τα καλύτερα μας χρόνια». Ο δημοφιλής ηθοποιός αναφέρθηκε, μέσα σε όλα, στις αμοιβές που δίνονται σήμερα στην κρατική τηλεόραση, τις ακριβές παραγωγές και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η ΕΡΤ, η κρατική τηλεόραση, τον τελευταίο καιρό, κινείται έντονα σε ό,τι αφορά τη μυθοπλασία.

Έτσι είναι, κάνει ένα τρομερό άνοιγμα, με τρεις καινούργιες σειρές, εκεί που την τελευταία 10ετία είχε μόνο μία. Νομίζω πως αυτό που έχει κάνει, της έχει “βγει”. Μιλάμε για προσεγμένες δουλειές, όσον αφορά τουλάχιστον αυτή που συμμετέχω εγώ, “Τα καλύτερά μας χρόνια”. Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι εκεί, γιατί η παραγωγή έχει κάνει το αδύνατο, δυνατό, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, ενώ το αποτέλεσμα, μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους.

Οι αμοιβές σας πώς είναι εκεί; Ακούγονται σχόλια για ακριβές παραγωγές και δαπάνη πολλών χιλιάδων ευρώ.

Οι αμοιβές μας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, τα χρήματα που παίρνω εκεί είναι λιγότερα από εκείνα που αμειβόμουν στο σίριαλ “Το σόι σου”. Δεν είναι περισσότερα τα χρήματα εκεί, έπαιρνα καλύτερα χρήματα σε άλλες σεζόν στην ιδιωτική τηλεόραση. Κοστολογείται κάθε σειρά με βάση κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, κι είμαι σίγουρος ότι δεν έχει γίνει κάποια υπερκοστολόγηση, ούτε στη δική μας, ούτε στις άλλες. Η σειρά “ Η τούρτα της μαμάς”, έχει μέσα μια πλειάδα ηθοποιών, αλλά το βασικό κόστος μιας σειράς δεν είναι οι αμοιβές των ηθοποιών, είναι χίλια δύο άλλα πράγματα. Σε μας, που είναι μια σειρά εποχής, ειδικά εκεί, σε σειρές εποχής, θα πρέπει ίσως το χέρι να μπει λίγο πιο βαθιά στην τσέπη, γιατί οτιδήποτε υπάρχει μέσα στη σειρά αυτή, δεν το βρίσκεις σήμερα και το λέω καθαρά από θέμα παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια έχεις μια “στρωμένη” πορεία στην τηλεόραση, είσαι από τα ονόματα που πρωταγωνιστούν τηλεοπτικά. Τι σ’ έκανε να επιλέξεις αυτή τη φορά την κρατική, από την ιδιωτική τηλεόραση;

Η πρόταση μου έγινε από την εταιρεία παραγωγής, η οποία μόλις είχε κάνει την ταινία “Ευτυχία”, κι αυτόματα, για μένα αυτό ήταν ένα “διαβατήριο” ότι η σειρά αυτή θα ήταν τρομερά προσεγμένη, όποτε είπα αρχικά εκεί το “ναι”. Εκ των υστέρων έμαθα ότι πρόκειται για σειρά της ΕΡΤ, κι ενώ αρχικά φοβήθηκα, γιατί δεν είχα εικόνες από σειρές της τα τελευταία χρόνια, υπέθεσα ότι αυτό θα σημαίνει κι από την πλευρά της κρατικής τηλεόρασης μια παραπάνω προσοχή για το ποιοτικό αποτέλεσμα, οπότε ουσιαστικά με ησύχασε το γεγονός ότι θα ήταν σε κρατικό κανάλι. Παρόλα αυτά, είτε έλεγα “ναι”, είτε “όχι”, η σειρά αυτή είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά, αρέσει δεν αρέσει, μιλάμε για ένα αποτέλεσμα που έχει γίνει καλή δουλειά, ασχέτως καλλιτεχνικού αποτελέσματος.

Δείχνεις ότι μετράει πολύ για σένα το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, σε σχέση με τα χρήματα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα το έκανα για τα χρήματα, επιλέγω την ποιότητα, την καλή και προσεγμένη δουλειά. Αρχικά μου έγινε η πρόταση, δέχτηκα και μετά μίλησα για το οικονομικό κομμάτι. Με κάλυψε τόσο πολύ το καθαρά καλλιτεχνικό, που το οικονομικό κομμάτι ήταν δευτερεύον.