Η Σουηδία ομολογεί ότι δεν βλέπει ίχνος επιβράδυνσης της πανδημίας του κορωνοϊού από κάποια ανοσία της αγέλης καθώς καλπάζουν τα κρούσματα της Covid-19 στη χώρα.

Από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι χθες καταγράφηκαν 17.625 νέα κρούσματα στη Σουηδία, η αμφιλεγόμενη στρατηγική της οποίας με την αποφυγή ενός σκληρού lockdown είχε προκαλέσει έκπληξη στην παγκόσμια κοινότητα την περασμένη άνοιξη. Ο αρχιτέκτονας του πειράματος αυτού, επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, είχε υποστηρίξει παλαιότερα ότι η Σουηδία θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού καθώς θα είχε αποκτήσει ανοσία της αγέλης. Αλλά τα στοιχεία τον διέψευσαν οικτρά καθώς ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας σχεδόν διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα.

Η Σουηδία των 10, 3 εκατομμυρίων κατέγραψε άλλους 94 θανάτους με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τις 6.500. Η αναλογία των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι πολύ υψηλότερη στη χώρα σε σχέση με τα γειτονικά της κράτη στη Σκανδιναβία, αλλά χαμηλότερη σε σχέση με ορισμένες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δοκιμασία, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός της, Στέφαν Λεβέν.

Αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας στους οίκους ευγηρίας στη Σουηδία

Κι όλα αυτά την ώρα που η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (IVO), ένας κυβερνητικός φορέας που επιθεωρεί τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες στη Σουηδία, κατήγγειλε παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στους οίκους ευγηρίας, καθώς οι μισοί από τους νεκρούς είναι τρόφιμοι γηροκομείων και το ένα τέταρτο των θανάτων αφορούσε σε ηλικιωμένους που τους φρόντιζαν στα σπίτια τους.

Αν και στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ευρεία υποστήριξη στις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η στρατηγική της αποδείχθηκε αναποτελεσματική αφού οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά πολύ εκείνους σε γειτονικές χώρες. Ένα από τα «σκληρότερα» μέτρα που επιβλήθηκαν στη Σουηδία ήταν η απαγόρευση σε πανεθνικό επίπεδο των επισκέψεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από την 1η Απριλίου. Η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση του μέτρου την 1η Οκτωβρίου, αλλά την περασμένη εβδομάδα υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα στις 17 από τις 21 περιφέρειες της χώρας καθώς και λουκέτο από τις 10 μ.μ. σε μπαρ και μπυραρίες. Ο επιδημιολόγος δρ Τέγκνελ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Είναι διαφορετική η κατάσταση από εκείνη της περασμένης άνοιξης, όταν τα ξεσπάσματα ήταν περισσότερο τοπικά. Τώρα έχουμε εξάπλωση του κορωνοϊού σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα και σ’ αυτό οφείλονται εν μέρει και οι πολύ υψηλοί αριθμοί» νέων κρουσμάτων και θανάτων, τόνισε.