Σημαντική αύξηση της βίας κατά των γυναικών έχει καταγραφεί στο διάστημα της πανδημίας, από τις αρχές Μαρτίου έως και σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των δύο φύλων (ΚΕΘΙ), οι περιπτώσεις γυναικών που έγιναν θύματα βίας προερχόμενη κυρίως από το οικογενειακό ή το κοντινό τους περιβάλλον, έχουν τριπλασιαστεί στο διάστημα της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Απρίλιο, τον δεύτερο μήνα του πρώτου κύματος της πανδημίας το 15900 το νούμερο του Κέντρου που υπάρχει στη διάθεση των πολιτών για να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιπτώσεις βίας, πήρε «φωτιά».

Έφτασε τις 1.769 κλήσεις από όλη την Ελλάδα, όταν τους περασμένους μήνες ο αριθμός αυτός ήταν αρκετά μικρότερος.

«Στο πρώτο διάστημα της καραντίνας παρατηρήθηκε ένας διπλασιασμός ή και τριπλασιασμός ακόμα των γυναικών που είχαν πέσει θύματα βίας» τονίζει η ψυχολόγος του ΚΕΘΙ Πάτρας, Ειρήνη Πεφάνη.

«Εμείς ως Κέντρο, την αύξηση αυτή την διαπιστώσαμε όταν τελείωσε η καραντίνα και μπορούσαν και έρχονταν οι γυναίκες αυτές δια ζώσης, ζητώντας μας βοήθεια».

Η αύξηση των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών, όμως, δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό της καραντίνας.

"Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές συνεχίζουν και έρχονται σε μας. Κάθε μήνα το Κέντρο στην Πάτρα δέχεται τουλάχιστον 15 με 20 νέες περιπτώσεις γυναικών που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας". 

Σύμφωνα με την κ. Πεφάνη πρόκειται για γυναίκες που δεν έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό σε ότι αφορά την ηλικία τους που κυμαίνεται μεταξύ των 18 έως και των 65.


Η ψυχολογική εξελίσσεται σε σωματική βία

Ωστόσο, κοινό γνώρισμα των γυναικών αυτών είναι ότι η βία που έχουν υποστεί εξελίχτηκε από ψυχολογική και λεκτική σε σωματική, με δράστες είτε τους συζύγους τους, είτε τους συντρόφους τους.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων αυτών έχει ανάγκη νομικής στήριξης, αλλά και σημαντικής ψυχολογικής βοήθειας» τονίζει η κ. Πεφάνη.

Οι περιπτώσεις γυναικών που πέφτουν θύματα βίας συνεχίζονται και στο δεύτερο διάστημα της καραντίνας, χωρίς μέχρι ώρας να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ωστόσο, οι γυναίκες που θέλουν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά μπορούν ακόμα και στο διάστημα της πανδημίας να ζητούν βοήθεια από τους επιστήμονες του Κέντρου, είτε παίρνοντας τηλέφωνο (στο 2610 620 059), είτε πηγαίνοντας εκεί (Κανακάρη 101).