Πρόστυχο, βρώμικο, kinky κατά το αγγλικό… Σας αρέσουν τα παιχνίδια ρόλων και τα αξεσουάρ στο σεξ, ίσως ακόμη σας αρέσει να πονάτε ή να προκαλείτε πόνο – είστε δηλαδή οπαδός των BDSM πρακτικών στο σεξ. Αλήθεια τι σημαίνει αυτό για σας;

Σημαίνει ότι απλά έχετε βρει έναν τρόπο να κάνετε τη σεξουαλική δραστηριότητα πιο διασκεδαστική και ευχάριστη για σας και για τον παρτενέρ σας εφόσον συμφωνεί με τις επιλογές σας ή μήπως αποκαλύπτει κάτι βαθύτερο για την σεξουαλικότητά σας; Μήπως αποκαλύπτει μια έμφυτη πτυχή της σεξουαλικότητάς σας που σας ωθεί σε αυτές τις επιλογές;

Θα μπορούσε η απάντηση να είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο; Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Current Sexual Health Reports «παλεύει» με αυτές τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και σημαντικές ερωτήσεις, όπως αναφέρει το ygeiamou.gr.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της σχετικής έρευνας για τους ανθρώπους που προτιμούν τις BDSM πρακτικές (ερωτικές προτιμήσεις που περιλαμβάνουν την συναινετική χρήση δεσμών, τον έντονο ερεθισμό των αισθήσεων και την εμπλοκή σε φαντασιακά παιχνίδια ρόλων και εξουσίας) «οι πρακτικές απόλαυσης ήταν ως επί το πλείστον εγκεκριμένες και αποδεκτές από τους συμμετέχοντες». Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν και τα αξεσουάρ που φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται περισσότερο ή σχεδόν πάντα από το περισσότερο από το 90% του δείγματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι συμμετέχοντες βίωσαν θετικά συναισθήματα, αίσθημα ελευθερίας, ευχαρίστησης ή/και απόλαυσης, αίσθηση περιπέτειας, ακόμη και χαλάρωση από το στρες.

Σε ότι αφορά το ερώτημα του αν η προτίμηση στο βρώμικο σεξ (Δέσιμο, Πειθαρχία, Σαδισμός, Μαζοχισμός) είναι κάτι που αναπτύσσεται σχετικά νωρίς στη ζωή και αποτελεί την έμφυτη έκφραση ενός σεξουαλικού προσανατολισμού ή πρόκειται απλά για μια απόλαυση ενηλίκων, οι γνώμες των ειδικών διίστανται αν και η έρευνα διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που προτιμούν τις σαδομαζοχιστικές πρακτικές αναφέρουν ότι αυτού του τύπου τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα αναπτύχθηκαν σχετικά νωρίς στη ζωή τους και σίγουρα πριν την ηλικία των 25 ετών. Επιπλέον, μία μειονότητα εξ αυτών (7-12%) σύμφωνα με μελέτες αναφέρουν ότι τα ενδιαφέροντά τους αναπτύσσονται από την ηλικία της προεφηβείας (μεταξύ των ηλικιών 10-12 ετών), δηλαδή τότε που αρχίζουν να διαφαίνονται οι πτυχές του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου.

Πάντως ακόμη και αν οι ειδικοί δεν συμφωνήσουν ως προς το πότε ακριβώς γεννιούνται αυτές οι προτιμήσεις, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αυτές οι σεξουαλικές συμπεριφορές δεν προσφέρουν μόνο σωματική απόλαυση στους συμμετέχοντες αλλά και διανοητικά οφέλη. Μάλιστα σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Sexual Medicine διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι σε BDSM πρακτικές ήταν λιγότερο νευρωτικοί, πιο εξωστρεφείς, πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, πιο ευσυνείδητοι και λιγότερο ευαίσθητοι στην απόρριψη.

Επιπλέον έρευνα σε ζευγάρια που εφάρμοζαν συναινετικά BDSM πρακτικές αποκάλυψε ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της επιβλαβούς ορμόνης του στρες, ενώ επίσης ανέφεραν εντονότερα αισθήματα εγγύτητας και οικειότητας μετά το σεξουαλικό παιχνίδι.