Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να ενισχύει την άμυνά μας να μην μολυνθούμε από τον νέο κορωνοϊό, αλλά ίσως όχι να τον μεταδώσουμε σε άλλα άτομα, παραδέχθηκε ο κορυφαίος επιστήμονας της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Ο Ταλ Ζακς, ωστόσο, πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Axios ότι «πιστεύει» πώς το εμβόλιο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και στην πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού σε άλλους, απλώς δεν έχει ελεγχθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής στις κλινικές δοκιμές. Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να μην εφησυχαστεί ο πληθυσμός από τα λίαν υποσχόμενα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό, βοηθώντας τους ανθρώπους να μη νοσήσουν.

Ούτε η Μoderna, αλλά ούτε και οι Pfizer/BioNTech χρησιμοποίησαν στις κλινικές δοκιμές τους μεθόδους που να πιστοποιούν ότι τα εμβόλιά τους εμποδίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Από την άλλη πλευρά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συνεχίζονται, υποδεικνύουν ότι μπορεί να σταματά την διασπορά του ιού. «Τα δικά μας αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μη νοσήσεις, και μάλιστα να μη νοσήσεις βαριά. Δεν δείχνουν όμως αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού», τόνισε ο δρ Ζακς.

Όπως και τα περισσότερα εμβόλιο, εκείνο της Moderna δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό, αν τον εισπνεύσουμε. Αντίθετα έχει σχεδιαστεί με στόχο να εμποδίσει τον ιό να προσκολληθεί σε υποδοχείς των κυττάρων του οργανισμού, που του επιτρέπουν να εισέλθει σ’ αυτά και να αναπαραχθεί. Σύμφωνα με το Science Magazine, η Pfizer και η Moderna έλεγξαν μόνον εθελοντές που είχαν αναπτύξει πιθανά συμπτώματα της Covid-19. Aλλά αγνοώντας κατά πόσον άλλοι εθελοντές ίσως ήταν ασυμπτωματικοί φορείς δεν υπάρχει τρόπος να πουν με βεβαιότητα αν τα εμβόλιά τούς εμπόδιζαν να μολύνουν άλλα άτομα. «Όταν θα αρχίσει η διάθεση αυτού του εμβολίου δεν θα έχουμε επαρκή, ατράνταχτα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο μειώνει τη μεταδοτικότητα. Εγώ πιστεύω απόλυτα ότι εμποδίζει τη μετάδοση, αλλά ελλείψει αποδείξεων θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά αποκλειστικά και μόνον στη βάση του εμβολιασμού», τόνισε ο δρ Ζακς καλώντας τον πληθυσμό να συνεχίσει να φορά μάσκες προστασίας και να τηρεί αποστάσεις για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Η Moderna θα συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία αν και όταν λάβει το εμβόλιό της έκτακτη έγκριση, στοιχεία που μπορεί να πιστοποιήσουν ότι όντως εμποδίζει τη μετάδοση σε άλλα άτομα του κορωνοϊού.