Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπέγραψε με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από τηλεδιάσκεψη, την προγραμματική σύμβαση που αφορά το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», ενός από τα χαρακτηριστικά μνημεία της Πάτρας.

Η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Θεάτρου «Απόλλων» ήταν μεταξύ των έργων που ιεράρχησε η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μόλις ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου. Ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, μάλιστα, στις 19 Δεκέμβρη 2016 είχε αποστείλει επιστολή για το θέμα στην τότε Υπουργό Πολιτισμού.

Το έργο εντάχθηκε στο σχέδιο για την Β.Α.Α. (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) του Δήμου Πατρέων τον Ιανουάριο του 2017.

Για την μέχρι σήμερα διαδικασία απαιτήθηκαν, δυστυχώς, τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια λόγω των πολλαπλών εμποδίων, γραφειοκρατικών και τεχνικών, αλλά και της έλλειψης προσωπικού σε όλο το Δημόσιο,  με αποτέλεσμα το έργο αντί να είναι ήδη έτοιμο για να το απολαμβάνει ο λαός της πόλης, μόλις τώρα έγινε η υπογραφή της προγραμματικής του σύμβασης. Η Δημοτική Αρχή υπογραμμίζει την ανάγκη να πάψει η γραφειοκρατία και να γίνουν απρόσκοπτα  οι χρηματοδοτήσεις για να μπορεί λαός, χωρίς καθυστερήσεις, να έχει στην διάθεσή του και να απολαμβάνει τέτοια έργα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 12.791.126,71 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική  Ελλάδα 2014 -2020» (ΕΣΠΑ).

Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Θεάτρου «Απόλλων», επιφάνειας περίπου 2.133 τ.μ., κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης και δευτερευόντως ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή. Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται.

Στις επεμβάσεις αποκατάστασης περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η τυχόν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, Η/Μ εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις κλπ για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων. Χώροι του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (επιφάνειας περίπου 520 τ.μ.), το οποίο είναι όμορο με το Θέατρο και ιδιοκτησίας επίσης του Δήμου Πατρέων, θα φιλοξενήσουν συνοδές απαραίτητες λειτουργίες του Θεάτρου.

Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», που βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου, χωροθετήθηκε από τον Σταμάτη Βούλγαρη, ο οποίος διαμόρφωσε το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης το 1829. Κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδιο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεωτέρων χρόνων στην Ελλάδα μαζί με το Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης Σύρου (1863) και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης (1910).

Διαθέτει αίθουσα, σκηνή, τρία επίπεδα θεωρείων, υπερώο, τους χώρους υποδοχής κοινού (φουαγιέ, χώρους εισόδου κλπ) και χώρους υποστήριξης (καμαρίνια, αποθήκες κλπ).

Αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας. Είναι η μόνιμη στέγη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου  (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) ενώ παράλληλα φιλοξενεί συναυλίες και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η κατασκευή του θεάτρου είναι από φέρουσα τοιχοποιία, με νεώτερες επεμβάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα, σιδηρά στέγη κλπ. Τα στοιχεία της εσωτερικής διαρρύθμισης, όπως οι εξώστες, είναι ξύλινα. Το θέατρο σώζει πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο.

Το έργο είναι καρπός συνεργασίας του Δήμου του Υπουργείου και της Περιφέρειας και των Υπηρεσιών τους, προκειμένου να επιτευχθεί το καλλίτερο δυνατόν αποτέλεσμα για αυτό το μεγάλης σημασίας κτίριο.


ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, με την ευκαιρία υπογραφής της σύμβασης, σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα για την Πάτρα και για όλους όσους έχουμε παρακολουθήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη συζήτηση για την ανάγκη αποκατάστασης του «Απόλλωνα». Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων, αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεκινήσει το κατεξοχήν γόνιμο μέρος του έργου, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του θεάτρου «Απόλλων».

Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο θέατρο ή για ένα τυχαίο κτήριο στην Πάτρα. Πέρα από τη μνημειακότητα του χαρακτήρα του, είναι συνδεδεμένο με την αστική ιστορία των Πατρών. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τις υπηρεσίες του, εγγυάται ότι κάθε εργασία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, ώστε να αναδειχθεί η φυσιογνωμία αυτού του μοναδικού οικοδομήματος και να αποδοθεί ξανά, αποκατεστημένο, στους πολίτες της Πάτρας.

Η αποκατάσταση του θεάτρου «Απόλλων», ένα έργο σχεδόν 13.000.000 ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που τεκμαίρεται με έναν σημαντικό αριθμό έργων προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του συνόλου της Περιφέρειας».

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που θα υλοποιηθεί στην περιοχή, τόσο ως προς την αξία του ως χρηστικός χώρος πολιτισμού με αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία, όσο και ως προς τον προϋπολογισμό του. «Οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών και να το αποδεικνύουμε διαρκώς» επεσήμανε. Παράλληλα, μετά το τέλος της διαδικασίας, σημείωσε: «Μια ακόμα μεγάλη εκκρεμότητα του χθες κλείνει σήμερα με τον καλύτερο τρόπο για ένα μνημείο που βρίσκεται στην Πάτρα αλλά η πολιτισμική αξία του ξεπερνάει τα όρια της περιοχής μας ή ακόμα και της Ελλάδας. Το μοναδικό δημιούργημα του Τσίλερ, ο “Απόλλωνας”, σύντομα θα αποκτήσει νέα ζωή. Με σεβασμό και προσήλωση στην αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία, κοινό μας στόχος είναι να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία έναν σύγχρονο θεατρικό χώρο που θα μπορεί παράλληλα να λειτουργεί και ως μουσική σκηνή ή αίθουσα συναυλιών. Περίπου 150 χρόνια μετά την κατασκευή του, ο «Απόλλων» θα… ξαναγεννηθεί!»