Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του α΄ κύκλου σεμιναρίων εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών γυναικών με καρκίνο, στις 27 Ιουλίου, το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας συνεχίζει απρόσκοπτα τις δράσεις του έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας*: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους» με την υλοποίηση του β΄ κύκλου που θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας, που δυστυχώς συνεχίζονται, και αυτός ο κύκλος των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί μέσω εύχρηστης διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.

Μέσα από 10 διαδικτυακές συναντήσεις με εξειδικευμένους επιστήμονες (ιατρούς, ψυχιάτρους, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους και νομικούς), οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, από την ασφάλεια του σπιτιού τους, να λάβουν συμβουλευτική καθοδήγηση για κρίσιμα πρακτικά ζητήματα της φροντίδας ογκολογικού ασθενούς (π.χ. φροντίδα χειρουργικού τραύματος, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ασκήσεις για το λεμφοίδημα, εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών, φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου κλπ), διατροφικές συμβουλές, ενημέρωση για τα δικαιώματα των ίδιων και των ασθενών, καθώς και συμβουλές για τη διαχείριση του συναισθηματικού – ψυχολογικού φορτίου της φροντίδας και των κοινωνικών και επαγγελματικών αναγκών τους. Θα τους δοθεί, ακόμα, η δυνατότητα να ακούσουν τις βιωματικές ιστορίες φροντιστών και ασθενών και να θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους στους επιστήμονες – εισηγητές.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα μεταξύ 25 Νοεμβρίου μέχρι 3 Φεβρουαρίου, με εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις δίωρης διάρκειας, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom.

Παράλληλα, έχοντας διαπιστώσει τη θετική επίδραση που έχει στους φροντιστές ογκολογικών ασθενών το μοίρασμα των συναισθημάτων, των προβληματισμών και των εμπειριών τους με άλλους φροντιστές, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφαλούς αλληλεπίδρασης, το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας ξεκινά μία ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών, η οποία, μέσα από συναντήσεις με την κοινωνική λειτουργό – MSc. Ψυχοθεραπεύτρια, Κλαίρη Τζιομάκη, και την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια, Γεωργία Πανίτσα, στοχεύει στο να δημιουργήσει στους συμμετέχοντες το αίσθημα του «μοιράζεσθαι και ανήκειν» σε μία κοινότητα φροντιστών.

Η ομάδα αυτή, με «μαγιά» ανθρώπους που παρακολούθησαν τον α΄ κύκλο σεμιναρίων στο πλαίσιο του έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας», είναι ανοικτή σε γυναίκες και άνδρες φροντιστές γυναικών με καρκίνο, με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα, και θα συναντάται διαδικτυακά, σε προστατευμένο πλαίσιο, κάθε Δευτέρα στις 11:00 π.μ., από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 28 Ιουνίου 2021.

Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά στο 2610 22 22 74 και με mail στο [email protected], μέχρι τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://almazoispatras.gr/symmaxoi-frontidas/

* Το έργο «Σύμμαχοι Φροντίδας» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο γυναικών με καρκίνο μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως ΕΕΑ Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr