Δεν είναι λίγα τα παράπονα των Πατρινών για τη δυσοσμία που υπάρχει στη νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας και συγκεκριμένα στην ακτίνα του Νότιου Πάρκου. Το θέμα είναι γνωστό.

Τα λύματα από ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας που εκτείνεται από την Παπαφλέσσα και φτάνει έως και την Ελευθερίου Βενιζέλου, πέφτουν στη θάλασσα όλα αυτά τα χρόνια αφού δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης για αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Έτσι, όλη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει μία έντονη δυσοσμία, παρά την προσπάθεια της ΔΕΥΑΠ να απαλύνει τη μυρωδιά, προχωρώντας σε διάφορες ενέργειες. Είναι φορές όμως που η δυσοσμία είναι τόσο έντονη που δεν αντέχεται.

Ο μοναδικός τρόπος για να διορθωθεί μια και καλή η κατάσταση είναι να ολοκληρωθεί το έργο της ΔΕΥΑΠ για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου που σε συνδυασμό με την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, θα ωφελήσει, εκτός των άλλων και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Γιατί τα λύματα, όπως μπορεί να δει κανείς από τις φωτογραφίες, έχουν κάνει τα βράχια πράσινα.


Οπότε για να μπορέσουμε πραγματικά να μιλήσουμε για αξιοποίηση της νότιας παραλιακής ζώνης και να αναδείξουμε τουριστικά το όλο μέρος κάποια στιγμή, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να διώξουμε τα λύματα από την θάλασσα.

Πάντως, η στιγμή που θα δούμε λουόμενους να κάνουν το μπάνιο τους μπροστά από το Νότιο Πάρκο, σίγουρα αργεί ακόμα. Πιθανότατα να μην την προλάβουμε εμείς, ούτε και τα παιδιά μας. Ίσως τα εγγόνια μας…

(Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Αποσκίτη).