«Μαύρη Παρασκευή» θα είναι πραγματικά για τους μικρομεσαίους εμπόρους της Πάτρας η Black Friday (27 Νοεμβρίου) που έρχεται φέτος σε εποχές καραντίνας. Όχι ότι οι υπόλοιπες μέρες από τη στιγμή που ξεκίνησε το lockdown είναι καλύτερες.

Όμως τη μέρα που τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα ξεπουλούν τα προϊόντα τους και τα είδη τους μέσα από τα e-shop τους και το ηλεκτρονικό εμπόριο που έχουν προλάβει να αναπτύξoυν, οι έμποροι των μικρών μαγαζιών θα βρίσκονται με σταυρωμένα τα χέρια, μη μπορώντας να κάνουν κάτι για να διεκδικήσουν έστω και ένα μικρό κομμάτι από την πίτα.

Βλέπετε, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα για διάφορους λόγους να αναπτύξουν αυτές τις υπηρεσίες.

«Μόνο το 20% των εμπόρων της Πάτρας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop και μπορούν να περιμένουν κάτι από τη Black Friday. Όλοι οι υπόλοιποι θα κοιτάζονται μεταξύ τους, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Ζαφειρόπουλος. 

Όμως ακόμα και αυτό το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αναπτύξει κάπως τις σελίδες τους στο διαδίκτυο ή έχουν εξοικειωθεί με τα social media, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν και να ανταγωνιστούν αυτές των μεγάλων πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων.

Η καραντίνα έτσι και η μέρα της Black Friday έρχεται για να «σφραγίσει» τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων και των μικρών. Γιατί έτσι όπως εξελίσσεται το όλο θέμα αθέμιτος είναι.

Τα δύο σενάρια για το πότε ανοίγουν

«Εμείς αυτό που περιμένουμε είναι να μας αφήσουν να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε τα καταστήματα μας» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

«Δεν μπορεί άλλο να μένουμε έτσι. Έστω και με περιορισμό πελατών, έστω και με όλα τα μέτρα προστασίας που έτσι και αλλιώς τηρούμε στο λιανικό εμπόριο».

Πάνω σε αυτό το ζήτημα οι πληροφορίες που έχουν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου είναι δύο: Το καλό σενάριο που θέλει να ανοίγουν τα μαγαζιά στις 7 Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τα καταστήματα θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στις 15 του μήνα.

Ελπίζουν τουλάχιστον η κυβέρνηση να επιλέξει το λιγότερο καταστροφικό από τη στιγμή που στις 30 Νοεμβρίου οι ειδικοί επιστήμονες βάζουν απαγορευτικό.