Στα συρτάρια των φαρμακείων της Πάτρας παραμένουν οι λίστες αναμονής με τα εμβόλια της γρίπης, με τους ασφαλισμένους να παίρνουν σε καθημερινή βάση σχεδόν τηλέφωνο τους φαρμακοποιούς και να τους ρωτούν αν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λάβει κάποια νεότερη ειδοποίηση από το υπουργείο Υγείας. Το μόνο που τους έχουν διαμηνύσει είναι ότι από μέρα σε μέρα φτάνει και στην περιοχή μας η δεύτερη παρτίδα των εμβολίων.

Γιατί μπορεί η πρώτη παρτίδα να εξαφανίστηκε σε χρόνο «αστραπή» από τα φαρμακεία από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, όμως, από τότε μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν έχει προμηθεύσει την δεύτερη παρτίδα των εμβολίων κατά της γρίπης.

Υπάρχει έτσι μία σημαντική καθυστέρηση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό, κατά της γρίπης είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά, δημιουργεί μια αναστάτωση στους ασφαλισμένους που ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου θέλουν να το κάνουν όσο πιο νωρίς γίνεται, προτού μπούμε για τα καλά στον χειμώνα.

Μέχρι ώρας το εμβόλιο κατά της γρίπης το έχουν κάνει μόνο όσοι βρίσκονται στη σειρά προτεραιότητας που έχει θέσει το υπουργείο (ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες) και αυτοί όχι όλοι.

Ανεμβολίαστα τα μικρά παιδιά

Τι σημαίνει αυτό; Ένα μεγάλο μέρος των μικρών παιδιών έχουν μείνει ανεμβολίαστα κατά της γρίπης και ενώ μπαίνουμε πλέον για τα καλά στον χειμώνα και υπάρχει πάντα το ζήτημα του κορωνοϊού, με τους δύο ιούς να έχουν τα ίδια συμπτώματα, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες.

Κατά συνέπεια χωρίς το εμβόλιο κατά της γρίπης ένα παιδί εφόσον αρρωστήσει δύσκολα θα μπορούν οι δικοί του να ξεχωρίσουν τι έχει, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί βλέποντας το πόσο γρήγορα εξαφανίστηκαν από τα ράφια τους τα εμβόλια της πρώτης παρτίδας, εκτιμούν ότι το ίδιο θα γίνει και με την δεύτερη παρτίδα και επιμένουν: Δεν θα φτάσουν για όλους μέχρι το τέλος του χειμώνα…