Πτωτική είναι η κίνηση που έχουν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν ως take away, προχωρώντας σε διανομή φαγητού ή καφέ.

Πρόκειται για καταστήματα που είχαν το ντελίβερι και πριν από το lockdown στις υπηρεσίες τους, αλλά και για μαγαζιά που το πρόσθεσαν από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση.

Σύμφωνα με ανθρώπους της εστίασης, τα μαγαζιά που παρέμειναν ανοικτά ως take away, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι περισσότερα από αυτά στο πρώτο κύμα, τότε που στο πρώτο στάδιο τουλάχιστον, είχαν κλείσει μέχρι και οι ψησταριές.

Πλέον στο δεύτερο κύμα της πανδημίας πέρα από τις ψησταριές και τις πιτσαρίες, υπάρχουν και εστιατόρια ανοικτά που λειτουργούν ως take away και προχωρούν σε παραγγελίες που δέχονται είτε από το τηλέφωνο, είτε από το διαδίκτυο.

Όμως η κίνηση που έχουν είναι μικρή, αν εξαιρέσει κανείς, τα Σαββατόβραδα.

Όπως λένε άνθρωποι του κλάδου, εφόσον συνεχιστεί το lockdown, αρκετά από αυτά τα μαγαζιά θα σταματήσουν την λειτουργία τους, ή θα ανοίγουν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, κρίνοντας πλέον ότι δεν θα τους συμφέρει να μένουν ανοικτά όλες τις μέρες.

Στα καφέ όπου τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούσαν και πριν ως take away, η κίνηση είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι στο φαγητό, όμως και εκεί τα πράγματα είναι πτωτικά.

Η πτώση αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών, κινούνται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 50-60%.

Με λίγα λόγια ο κόσμος δεν έχει την δυνατότητα και τα χρήματα για να προχωρά σε παραγγελίες και προτιμά να τρώει ότι έχει πάρει από το σούπερ μάρκετ για λόγους οικονομίας.

Το δεύτερο lockdown, άλλωστε, είναι σίγουρο ότι θα κάνει το καταναλωτικό κοινό ακόμα πιο σφιχτό στις επιλογές του.