Δεν είναι λίγα τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας που δεν σκοπεύουν να ανοίξουν το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από το πότε θα παύσει το lockdown.

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας το οποίο αγγίζει το 50% θέλει να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας, κρίνοντας ότι δεν το συμφέρει να ανοίξει κάτω από τις συνθήκες πανδημίας.

Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο σε επίπεδο νυχτερινών κέντρων διασκέδασης τα οποία έτσι και αλλιώς δύσκολα θα ανοίξουν την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε θα παύσει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι μέχρι το τέλος του έτους τα νυχτερινά κέντρα δεν ανοίγουν και προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα εισόδημα για τους εργαζόμενους τους.

Τα υπόλοιπα καφέ μπαρ και εστιατόρια περιμένουν να δουν τι θα γίνει μόνο και μόνο για τις ημέρες των γιορτών. Ωστόσο, οι περισσότεροι προς την αναστολή λειτουργίας γέρνουν, γλιτώνοντας τουλάχιστον ένα μέρος των εξόδων τους, από τη στιγμή που έσοδα δεν υπάρχουν.

Το μοναδικό έσοδο που περιμένουν είναι αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο για δεκάδες επαγγελματίες του κλάδου, θα είναι μια ανάσα, έστω και αν μετά από λίγους μήνες θα χρειαστεί να επιστρέψουν το 50% των χρημάτων που θα πάρουν.

Όσο για τα χρήματα του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας αυτά αργούν ακόμα. Όσων οι αιτήσεις τους εγκριθούν (που δεν θα είναι και πολλοί αφού αφορά όλους τους ΚΑΔ), χρήματα θα δουν από τον Απρίλιο και μετά.

Έτσι, η αναστολή της λειτουργίας φαντάζει για πολλά μαγαζιά ως η καλύτερη λύση. Κλείνουν λοιπόν και μάλιστα σκοπεύουν να παραμείνουν κλειστά για όσο κρατήσει αυτή η πανδημία, με την ελπίδα ότι δεν θα αργήσει να έρθει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.