Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια, όμως πρέπει να λογαριαστεί και αυτό στις απώλειες που έφερε η πανδημία στην Πάτρα. Τι θέλουμε να πούμε; Αυτές τις ημέρες η Πάτρα και η Μητρόπολη της, προετοιμαζόταν για την εορτή του Πολιούχου της Αποστόλου Ανδρέα.

Μια εορτή που αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για την Εκκλησία,  όσο και για όλη την Ελλάδα, με τον Πρωτόκλητο, να προβάλει την πόλη όπου δίδαξε και  βρήκε μαρτυρικό θάνατο, σε όλο το πανελλήνιο.

Οι επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο στην Πάτρα αυτές τις ημέρες για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν από κοντά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης, είναι χιλιάδες και προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Μόνο αν ρίξουμε μία ματιά στο σύνολο των πιστών που περνούν τα τελευταία χρόνια την πόρτα του ναού του Πολιούχου, το τριήμερο όπου ξεκινούν οι εκδηλώσεις του εορτασμού, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της απώλειας.

70.000 και 80.000 πιστοί, με βάση τα ρεπορτάζ και τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του ναού και της τοπικής εκκλησίας. Ένα μεγάλο μέρος των πιστών αυτών δεν είναι μόνο Πατρινοί, προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων.

Φέτος όλα αυτά μοιάζουν αρκετά μακρινά. Πέρα από το κλείσιμο των ναών που έφερε το lockdown, δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις με συνωστισμό και συγκεντρώσεις χιλιάδων πιστών, σε συνθήκες πανδημίας. Ο Μητροπολίτης Πατρών το γνώριζε εξαρχής αυτό καλύτερα από τον καθένα.

Οι εντολές που έχει δώσει κόντρα σε κάποιες μουρμούρες που ακούστηκαν από γνωστούς σκληροπυρηνικούς κύκλους, ήταν να υπάρξει απόλυτη τήρηση των μέτρων και να παραμείνουν όλοι οι ναοί της πόλης κλειστοί ακόμα και την ημέρα του εορτασμού του Πολιούχου.

Όμως οι χιλιάδες πιστοί που δεν θα έρθουν στην Πάτρα, οι εκδηλώσεις που δεν θα γίνουν και ταυτόχρονα η μη προβολή της στο πανελλήνιο μέσα από την εορτή του Πολιούχου της, θα είναι ένα ακόμα «χτύπημα» για την πόλη.

Μητροπολίτης Πατρών: "Η Εκκλησία είναι η φιλόστοργη μάνα"

Τα λόγια του Μητροπολίτη Πατρών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ Πάτρας για το θέμα της πανδημίας συγκινούν. Ο Σεβασμιότατος εκφράζοντας τον πόνο για τη δοκιμασία αυτή είπε: «Βλέπομε και δεχόμεθα ως Θεού παιδαγωγία.

Η παραβολή του Καλού Σαμαρείτου οδηγεί την σκέψη μας και την καρδιά μας στούς ανθρώπους που ασθενούν από τον λεγόμενο κορωνοϊό και στους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσηλευτικών μας ιδρυμάτων, τόσο της πόλεως των Πατρών, όσο και της Ελλάδος ολοκλήρου και γενικότερα, οι οποίοι αγωνίζονται να περιθάλψουν τους ασθενείς αδελφούς μας και να σώσουν τη ζωή τους.

Προσευχόμεθα εκ βάθους ψυχής για τους ασθενείς και για το γιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας. Η Εκκλησία είναι η αγκαλιά όλων των παιδιών της, η φιλόστοργη μάνα, η οποία θυσιάζεται για τα παιδιά της. Είμαστε όλοι μας στη διάθεσή σας».