Σημαντικές απώλειες της τάξεως των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τζίρο τους είχαν οι επιχειρήσεις των τουριστικών καταλυμάτων και αυτών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία αφορούν το γ’ τρίμηνο της χρονιάς από τον Ιούλιο, τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, το διάστημα δηλαδή που οι κλάδοι αυτοί έχουν την περισσότερη δουλειά και πετυχαίνουν τους μεγαλύτερους τζίρους.

Φέτος όμως το πλήγμα από την πανδημία ήταν μεγάλο και διαφαίνεται κυρίως στα στοιχεία των επιχειρήσεων εκείνων που δραστηριοποιούνται στους τοπ τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπου εκεί οι τζίροι είναι αρκετά χαμηλότεροι σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Στην Αχαΐα που δεν ανήκει στους τοπ προορισμούς της χώρας τα νούμερα είναι πτωτικά όμως, στην εστίαση, η ζημιά δεν είναι και τόσο μεγάλη, σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλες περιοχές.

Μεγαλύτερη είναι η ζημιά στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων. Εκεί ο τζίρος των επιχειρήσεων παροχής καταλυμάτων του νομού, ανήλθε το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου στο συνολικό ποσό των 6.290.914 ευρώ.

Οι απώλειες του κλάδου είναι πολύ μεγάλες, φτάνοντας το 44,5%, καθώς το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με ανοικτή την τουριστική αγορά, τα ξενοδοχεία της περιοχής, είχαν σχηματίσει κύκλο εργασιών ύψους 11.342.881 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, υπέστη ο κλάδος των καταλυμάτων της Ηλείας, που έκανε τζίρο μόλις 6.261.769 ευρώ, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Στην ουσία είχε απώλειες της τάξης του 65,5% σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι, όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 18.145.145 ευρώ.

Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών της εστίασης στην Αχαΐα, ο τζίρος για το ίδιο διάστημα κινήθηκε στα 31.034.890 ευρώ, χάνοντας μόνο ένα ποσοστό 3,7% από τον αντίστοιχο τζίρο του 2019, που είχε φτάσει στα 32.242.664 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι Αχαιοί και Πατρινοί δεν πήγαν διακοπές το φετινό καλοκαίρι σε κάποιο μακρινό μέρος και έτσι πέρασαν τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή, κάτι που ευνόησε τα καταστήματα εστίασης, μειώνοντας τις απώλειες που είχαν σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.