Και ενώ η κούρσα μεταξύ των εταιρειών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, το μεγάλο ζητούμενο είναι το πότε θα φτάσει αυτό στην χώρα μας, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στον μαζικό πληθυσμό.

Γιατί ο στόχος των εμβολίων αυτών δεν είναι απλά και μόνο η δημιουργία και η παρασκευή τους ή το να ξεπεράσουν το 50% που θέτεται ως όριο για την αποτελεσματικότητα τους (με βάση τις ανακοινώσεις των εταιριών θα το έχουν ξεπεράσει κατά πολύ) αλλά η επίτευξη της ανοσίας του ιού στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι σχετικοί κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ανοσία επιτυγχάνεται όταν ξεπεράσει το 70% του πληθυσμού. Για να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό, θα πρέπει απαραίτητα ένα αντίστοιχο σχεδόν ποσοστό να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και να προχωρήσει στον εμβολιασμό του, σε ένα από τα εμβόλια που θα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και τα οποία θα θεωρούνται ασφαλή

Και εδώ υπάρχει το μεγάλο εμπόδιο. Όπως προκύπτει από τις διεθνείς καταγραφές που έχουν γίνει ένα ποσοστό της τάξεως του 46% δεν σκοπεύει να προχωρήσει στον εμβολιασμό του και εμφανίζεται αρνητικό. Πρόκειται για ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο ίδιο περίπου επίπεδο και στη χώρα μας.

Το ποσοστό αυτό θα είναι το τεράστιο ανάχωμα στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για την επίτευξη του σκοπού της ανοσίας. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι οι ζωές μας θα επιστρέψουν στην κανονικότητα και θα έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε την καθημερινότητα μας χωρίς τον φόβο του κορωνοϊού και τα μέτρα προστασίας.

Οπότε μετά τους αρνητές της μάσκας (με αρκετούς από αυτούς να είναι και αρνητές του κορωνοϊού), οι αρνητές του εμβολίου (για διάφορους λόγους, από φόβο, από δισταγμό), θα είναι αυτοί που θα κρίνουν την επίτευξη της ανοσίας.

Το όλο θέμα, δηλαδή, του κορωνοϊού δεν θα ξεπεραστεί με τον ερχομό του εμβολίου. Θα χρειαστεί χρόνος και αν λάβει κανείς υπόψη του (εκτός των αρνητών) τις διαδικασίες που θα χρειαστούν για να φτάσει το εμβόλιο της κάθε εταιρείας στην αγορά, έχοντας εξασφαλίσει νωρίτερα την έγκριση του από τις ρυθμιστικές αρχές, ο χρόνος αυτός δεν θα είναι λίγος.

Κατά συνέπεια, με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, από το 2022 και μετά θα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια «αντίο» στον κορωνοϊό, με τον ιό να έχει προλάβει όλους αυτούς τους μήνες να αλλάξει αμετάκλητα τις ζωές μας.  

Οπότε μιλάμε μάλλον για μια νέα διαφορετικότητα μετά την covid εποχή, παρά για μία επιστροφή στην κανονικότητα.