Ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τα συμπεράσματα της έρευνας του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με αυτά η βραχυχρόνια μίσθωση τείνει να εξελιχθεί σε μία σημαντική δραστηριότητα που έχει πάψει πλέον να έχει έναν ρόλο ενίσχυσης του εισοδήματος, αλλά παίζει σημαντικό παράγοντα στην διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας αυτής, η διάθεση κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Δυτική Ελλάδα πλησιάζει αυτή των ξενοδοχείων, με την κατανομή των δωματίων το περασμένο καλοκαίρι για την πρώτη να είναι στο 44% έναντι του 56% της δεύτερης.

Συγκεκριμένα, η δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έφτανε τα 3.075 με 5.743 υπνοδωμάτια και 15.162 κλίνες. Την ίδια στιγμή, 274 ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδας, είχαν δυναμικότητα 9.974 υπνοδωματίων και 19.563 κλινών.

Σε επίπεδο Αχαΐας γίνεται η ανατροπή στη διαφορά μεταξύ των καταλυμάτων των ξενοδοχείων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την τελευταία να παίρνει «κεφάλι» και να προσφέρει περισσότερες κλίνες στους ενδιαφερομένους τουρίστες – επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, τα 109 ξενοδοχεία της Αχαΐας διέθεταν το περασμένο καλοκαίρι 3.828 υπνοδωμάτια και 7.324 κλίνες, όταν 1.643 αυτόνομα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης διέθεταν 3.019 υπνοδωμάτια και 8.127 κλίνες.

Γεγονός φυσικά που θα πρέπει να προβληματίσει τον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής. Πάντως, η πανδημία, το locdown και οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων έχει κάνει αρκετούς χρήστες της βραχυχρόνιας μίσθωσης να εγκαταλείψουν προσωρινά την δράση τους.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτό το διάστημα στην πλατφόρμα airbnb σε όλη την Αχαΐα είναι  διαθέσιμα κατά μέσο όρο μόλις 300 καταλύματα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι δεδομένη και πλέον έρχεται να παίξει έναν ανταγωνιστικό ρόλο στην λειτουργία των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.

Για το λόγο αυτό στην έκθεση επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ρύθμιση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως μέρος του συνολικού τουριστικού προϊόντος.