Αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους και τις πλατείες της Πάτρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου που παρακολουθούν από στενά το όλο θέμα, η κρίση της πανδημίας έχει εντείνει το φαινόμενο των αστέγων και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με οικονομικούς παράγοντες, αλλά και ψυχολογικούς.

Οι περισσότεροι από τους άστεγους, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν κανένα κατάλυμα, είναι άνθρωποι μοναχικοί που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών ψυχολογικά ή πολλές φορές και ψυχιατρικά προβλήματα και δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Για αυτό και επιλέγουν να περνούν τις νύχτες τους στους δρόμους και στα παγκάκια, μη δεχόμενοι την βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και την φιλοξενία τους στις δομές τους.

Όμως αυτό σε εποχές μάλιστα πανδημίας, αυξάνει τους κινδύνους για τη ζωή τους. Άστεγοι έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σύμφωνα με μαρτυρίες Πατρινών, στα Ψηλαλώνια (κοντά στο ηλιακό ρολόι), στην Αγία Σοφία (από όπου και η φωτογραφία), στην Γούναρη και Κανακάρη, στην πλατεία Πίνδου και στην Τριών Ναυάρχων.

Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων και δεν είναι οι μόνοι. Το ζητούμενο για τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να πείσουν τους ανθρώπους αυτούς να αποδεχθούν τη βοήθεια που τους δίνεται.

Έρχεται άλλωστε χειμώνας και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για αυτούς, ενώ εικόνες σαν αυτή του Άρη Μπετχαβά, με την άστεγη γυναίκα στην έρημη πλατεία, είναι μια δυνατή σφαλιάρα για όλους μας, δείχνοντας ότι το επίπεδο της ενσυναίσθησης μας έχει μπει σε αρνητικούς θαλάμους, σαν και αυτούς των νοσηλευτικών μονάδων για covid 19…