Το 5ο Διεθνές Street Art Festival της Πάτρας ολοκληρώθηκε, προσφέροντας στην πόλη για ακόμα μία χρονιά υπέροχα έργα, στη σημαντικότερη διοργάνωση εικαστικών δρώμενων που έγινε στη χώρα μας, σε αυτό το τόσο παράξενο καλοκαίρι για τα πολιτιστικά τεκταινόμενα, εξαιτίας της πανδημίας.

Το φεστιβάλ δημιούργησε στην Πάτρα το φετινό καλοκαίρι τη μορφή της Μελίνας Μερκούρη, του Μότσαρτ, του Αϊνστάιν, στο πλαίσιο της στόχευσης που είχε την φετινή χρονιά για τη δημιουργία σε μορφή έργων τέχνης σημαντικών οικουμενικών προσωπικοτήτων παγκοσμίου βεληνεκούς αλλά και γεγονότων.  

Αυτός ήταν ένας από τους φετινούς στόχους. Όμως δεν ήταν ο μοναδικός στόχος του φεστιβάλ που για ακόμα μία χρονιά κινήθηκε σε ένα πεδίο εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τον θεσμό, σε μία πορεία που αποτελεί και την ταυτότητα του, από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνιση του στην γκρίζα πραγματικότητα αυτής της πόλης, δίνοντας της χρώμα και φαντασία.

Η εξωστρέφεια αυτή που έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την προβολή της Πάτρας αποτυπώνεται και μέσα από τους αριθμούς της επισκεψιμότητας στις σελίδες που διατηρεί το φεστιβάλ στα social media.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η «ψυχή» αυτού του φεστιβάλ ο Κλεομένης Κωστόπουλος, ότι οι μοναδικές επισκέψεις στην σελίδα του Artwalk στο facebook, έφτασαν τις 6.500.000 το φετινό καλοκαίρι.

Πρόκειται για ένα νούμερο εξωπραγματικό (το 2018 ο αριθμός αυτής ήταν 522.000, το 2019 ανέβηκε στο 1.300.000 και φέτος εκτοξεύτηκε) που δείχνει τη δυναμική του θεσμού, όταν μάλιστα ακόμα δεν έχει καν ανέβει στα social media το σύνολο του υλικού αυτής της χρονιάς.


«Θεωρώ ότι το θέμα του φεστιβάλ έχει πάψει πλέον να είναι ένα ζήτημα της Art In Progress, έχοντας ξεφύγει από ένα τόσο στενό πλαίσιο και έχει αποκτήσει μία τέτοια δυναμική που θα πρέπει να απασχολήσει το σύνολο της πόλης και τους φορείς της» τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr ο κ. Κωστόπουλος.

«Έχει ένα τόσο δυνατό brand αυτός ο θεσμός που πιστεύω ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τέτοιον τρόπο για να ενισχύσει την προσπάθεια για την τουριστική ανάδειξη της Πάτρας.  

Και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, να καθίσουν οι φορείς της περιοχής σε μία στρογγυλή τράπεζα για να ακουστούν προτάσεις και τρόποι που να προσανατολίζονται σε μία τέτοια κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι το φεστιβάλ έχει δημιουργήσει τέτοιου είδους ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής της πόλης που δεν θα πρέπει να χαθούν».


Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο όλοι οι φορείς –με εξαίρεση τον Δήμο– βλέπουν με θετικό μάτι την προοπτική αυτή, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του φεστιβάλ.

Μια δυναμική που έχει μία συνεχώς αυξητική τάση, τόσο μέσα από τα σημαντικά ονόματα των street artists που φέρνει στην Πάτρα από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν, όσο και μέσα από τα αποτελέσματα και την ποιότητα της δουλειάς τους, με εικόνες και λήψεις που κάνουν τον γύρο της υφηλίου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος με τις οχτώ τοιχογραφίες που έγιναν στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Street Art Festival Πάτρας (δεν πραγματοποιήθηκαν δύο εξαιτίας της πανδημίας, αφού οι καλλιτέχνες προέρχονταν από χώρες που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα) ο θεσμός έφτασε τις 40 τοιχογραφίες στο σύνολο. 


(Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της Art In Progress και του Κλεομένη Κωστόπουλου).