Το εμβόλιο για την προστασία από τον κορωνοϊό μπορεί να φτάσει στις αρχές του 2021, όμως σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δύσκολα θα επηρεάσει θετικά έως τότε την όλη ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία στον τουρισμό. 

Αυτή είναι η εκτίμηση των παραγόντων του τουριστικού κλάδου που ήδη έχει ξεκινήσει να παίρνει μηνύματα για το πώς θα κυλήσει η νέα καλοκαιρινή σεζόν, αυτή του 2021, για την χώρα. Ο τουρισμός έτσι αντιμετωπίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία τα όσα λέγονται για το εμβόλιο.

Βλέπετε, η ζημιά που έκανε το περασμένο καλοκαίρι στον κλάδο, ξεπέρασε και τις χειρότερες προσδοκίες και όσοι έλεγαν ότι με τον ερχομό του εμβολίου η τουριστική κίνηση για την χώρα μας θα εκτοξευτεί και θα φτάσει στο pick της από το καλοκαίρι του '21 πλέον κρατούν και μία πισινή.

Θα χρειαστεί χρόνο, βλέπετε, ο κόσμος για να ξεπεράσει τους φόβους του και να ξεκινήσει και πάλι να ταξιδεύει, γνωρίζοντας ότι θα υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος του κορωνοϊού.

Εκτός αυτού ο τουρισμός και ο ταξιδιωτικός τομέας καλείται να ξεπεράσει πλέον και μία προκατάληψη που υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου, ότι έπαιξε δηλαδή και αυτός τον ρόλο του με το άνοιγμα των συνόρων, στην έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να μιλήσουμε για τέτοια πράγματα από τη στιγμή που για την ώρα δεν υπάρχει καν το εμβόλιο και ούτε γνωρίζουμε πότε θα δοθεί σε μαζική μορφή στον πληθυσμό.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι τα μηνύματα που έρχονται από τον τουριστικό κλάδο και από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όλου του κόσμου για το 2021, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά» τονίζει ο αερολιμενάχης Αράξου, Γιώργος Γκουβίτσας.

«Όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθει ο τουρισμός στα επίπεδο που ήταν πριν και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο.

Σίγουρα πάντως όσο πιο γρήγορα βγει αυτό το εμβόλιο, τόσο πιο σύντομα θα βγει και ο τουρισμός από το τούνελ αυτό που έχει μπει.

Μακάρι η χώρα μας, αλλά και η περιοχή μας να ευνοηθεί μέσα από το εμβόλιο, αλλά για την ώρα εξακολουθούμε και βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά».