Αν πάρουν μία ανάσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πάτρας σε αυτή την καραντίνα και μία μορφή στήριξης από την πολιτεία, θα είναι μόνο αυτή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση της άνοιξε πριν από μερικές μέρες και το θετικό, σύμφωνα με τους λογιστές των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι ότι αυτή τη φορά η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις, όπως υπήρχαν στη διάρκεια της πρώτης μορφής της καραντίνας.

Έχει να κάνει δηλαδή τόσο με τους ΚΑΔ εκείνους που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω του lockdown, όσο και με τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν χάσει ένα ποσοστό πάνω από το 20% του τζίρου που είχαν την περασμένη χρονιά, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Τα χρήματα που θα πάρει η κάθε επιχείρηση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους που απασχολεί.

Το σημαντικό είναι ότι από τα χρήματα αυτά που πρόκειται να πάρει η κάθε επιχείρηση, επιστρέφεται μόνο το 50%. Το υπόλοιπο 50% δίνεται δηλαδή με την μορφή επιδότησης.

Πρόκειται για μια σημαντική ανάσα που δίνεται σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων (εμπόριο, εστίαση, τουρισμός κτλ), χωρίς την οποία όλος αυτός ο κόσμος που αυτή τη στιγμή έχει την επιχείρηση του σε καραντίνα, όχι μόνο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα του, αλλά πιθανότατα θα αντιμετώπιζε και πρόβλημα επιβίωσης.

Επί της ουσίας είναι το μοναδικό ζεστό χρήμα που πέφτει στη "νεκρή" αγορά και το οποίο φυσικά δεν αρκεί για να την αναστήσει, παρά μόνο να την παρηγορήσει ή και ακόμα και να την μοιρολογήσει.

Όμως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα για τους μικρομεσαίους υπάρχει κόσμος που κρατάει με νύχτα και δόντια, τις όποιες ελπίδες διατηρεί ακόμα για το αύριο, από τα χρήματα αυτά.

Μην ξεχνάμε ότι μετά την αύξηση των κρουσμάτων όλα δείχνουν παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας του lokcdown για το λιανικό εμπόριο και από δύο εβδομάδες και πάνω για την εστίαση. Ίσα που προλαβαίνουμε δηλαδή για τα Χριστούγεννα...