Ο κορωνοϊός διασπείρεται στον αστικό ιστό της Πάτρας και κάθε τόσο ξεφυτρώνει μία καινούργια εστία που δείχνει τη δυναμική του.

Οι συζητήσεις τις τελευταίες ώρες για το ποιες είναι εκείνες οι περιοχές που έχουν μία αυξημένη διασπορά και που γεννούν τα κρούσματα, είναι από τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται μέσα από τα δύο εργαστήρια που εξετάζουν τα δείγματα των μοριακών ελέγχων, ένα μέρος των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ, προέρχεται από τα Ψηλαλώνια, το Σκαγιοπούλειο και την Αγία Τριάδα.

Ειδικότερα, στα Ψηλαλώνια, οι εικόνες που συναντάει κανείς στην πλατεία από την μέρα που ξεκίνησε η καραντίνα δικαιολογούν την πληροφορία. Αν δηλαδή έκανε κανείς μια βόλτα από τα Ψηλαλώνια στα δύο Σαββατοκύριακα που βρισκόμαστε σε καραντίνα, τότε θα καταλάβαινε τι εννοούμε.

Ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες που πιθανότατα έχουν και άλλα προβλήματα υγείας να κάθονται τρεις – τρεις ή και περισσότεροι στα παγκάκια, συζητώντας ο ένας με τον άλλο τα ζητήματα των ημερών. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν φορούσαν μάσκες.

Πώς να μην υπάρχει έτσι διασπορά; Θέμα αντιμετωπίζει και το Σκαγιοπούλειο, προφανώς επειδή είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου.

Όσο αφορά τις πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Τριάδας (περιλαμβάνεται και ένα μέρος των Προσφυγικών), αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τους ρομά που διαμένουν τα τελευταία χρόνια στις εκεί συνοικίες.

Όμως ας μην στοχοποιούμε περιοχές. Ο ιός κάνει «βόλτες» σε όλη την Πάτρα και η είδηση για την πολυκατοικία της Αγυιάς που βρίσκεται πλέον όλη σε καραντίνα, επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση. 

Κρούσματα, άλλωστε, υπάρχουν και στις νότιες συνοικίες της Πάτρας. Ο ιός κυκλοφορεί δηλαδή και σε περιοχές εκτός αστικού κέντρου που δεν είναι πυκνοκατοικημένες.

Το όλο θέμα θέλει προσοχή αφού οι εστίες στην Πάτρα παραμένουν μικρές και ταυτόχρονα επικίνδυνες. Θυμίζουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μετά την εκτόξευση των 52 σε μία μέρα (τα 45 ήταν από την Πάτρα) και τα 29 που ακολούθησαν, έχει φτάσει συνολικά για τον μήνα Νοέμβριο τα 528. Και ακόμα ο μήνας δεν έχει τελειώσει.