Το μήνυμα από τις πινακίδες που έχουν αναρτηθεί πάνω από το ταμείο ενός μπαρ στη Ρώμη είναι ξεκάθαρο: Απαγορεύεται αυστηρά κάθε κουβέντα για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα lockdown!

Mε την Ιταλία να μετρά καθημερινά δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα της Covid-19 και εκατοντάδες θανάτους το τελευταίο διάστημα, η υπεύθυνη του μπαρ “Feeling” στα περίχωρα της Αιώνιας Πόλης ελπίζει με την απαγόρευση αυτή να προσφέρει μια μικρή ανάσα στους πελάτες της όσο απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους, από τη ζοφερή πραγματικότητα.

«Εδώ και μήνες μιλάμε για το ίδιο θέμα, έτσι αποφασίσαμε να “φωτίσουμε” την ατμόσφαιρα», λέει η Κριστίνα Ματιόλι στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν πρόκειται για άρνηση της πραγματικότητας ούτε έλλειψη κατανόησης της δυσκολίας που περνά ο πλανήτης, αλλά το θέμα είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα», συμπληρώνει.

Οι περισσότεροι πελάτες της αντέδρασαν θετικά στην απαγόρευση. «Έχουμε μπουχτίσει να μιλάμε για τον κορωνοϊό, δεν αντέχουμε πια, όπου κι αν πάμε μιλάνε για την Covid-19. Προτιμώ να κουβεντιάζω για ο,τιδήποτε άλλο, για τον καιρό, ή για διασημότητες», λέει η 58χρονη Μπρούνα Πιάτσα, τακτική θαμώνας του μπαρ.

Δεδομένου ότι η παρουσία του κορωνοϊού είναι εμμέσως πανταχού παρούσα από τα αντισηπτικά μέχρι τις μάσκες προστασίας που φορούν όλοι στους δρόμους, η Ματιόλι ανήρτησε και μια άλλη πινακίδα με προτεινόμενα θέματα συζήτησης, από την ιστορία μέχρι τον πολιτισμό. «Είναι σοφή πρωτοβουλία, θα έλεγα ανεκτίμητη. Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για τον κορωνοϊό, να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να μιλάμε γι’ αυτό», λέει ο 63χρονος κομμωτής Μαουρίτσιο Τσιοκάρι, επίσης τακτικός πελάτης του μπαρ.

Και τι γίνεται όταν οι πελάτες άθελά τους στρέφουν την κουβέντα στα εμβόλια και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού; «Δεν τους επιβάλλω πρόστιμα, αλλά τους δείχνω τις πινακίδες», απαντά γελώντας η 35χρονη Ματιόλι. Και φαίνεται ότι η πρωτοβουλία της αποδίδει, αφού μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα η πελατεία της άρχισε να αυξάνεται…