Έτοιμο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα μαζικά τεστ κορωνοϊού στην Αυστρία, τα οποία είχε προαναγγείλει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε πρώτη φάση -το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου, όταν και ξεκινά το δεύτερο πλήρες lockdown- πρόκειται να υποβληθούν σε τεστ εκπαιδευτικοί και προσωπικό παιδικών σταθμών σε όλη την επικράτεια (περίπου 200.000 άνθρωποι). Η διαδικασία διενέργειας των πρώτων τεστ θα πραγματοποιηθεί μέσω περίπου 100 σταθμών τεστ σε όλες τις κεντρικές πόλεις της περιφέρειας, ενώ για μεγάλες περιοχές προβλέπονται πρόσθετοι σταθμοί.

Μετά τους εκπαιδευτικούς, θα υποβληθούν σε τεστ οι αστυνομικοί

Η ενημέρωση σε ολόκληρο το διδακτικό και εποπτικό προσωπικό για τον χρόνο και την ακολουθία των εξετάσεων συντονίζεται από το υπουργείο Παιδείας μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης και των περιφερειακών σχολικών αρχών.

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν τα τεστ για τους 40.000 αστυνομικούς της χώρας, τα οποία θα διοργανώσουν οι αστυνομικές διευθύνσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και τα οποία θα διενεργηθούν επίσης στους 100 προβλεπόμενους σταθμούς.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, προγραμματίζεται μια ευρεία σειρά τεστ για ολόκληρο τον πληθυσμό, τα οποία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, θα είναι προαιρετικά, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τεστ του πληθυσμού σε επιλεγμένες κοινότητες με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, μία δεύτερη σειρά μαζικών τεστ έχει προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα στις αρχές του νέου έτους.

«Νέο κεφάλαιο στην καταπολέμηση της πανδημίας»

«Με τα μαζικά τεστ ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και θέλουμε να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να περάσουν τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές σε στενό οικογενειακό περιβάλλον», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος.

«Αυτή η πρόθεση απαιτεί μεγάλη επιμελητειακή προσπάθεια, αλλά φέρνει τεράστια πλεονεκτήματα, καθώς μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων προσώπων και να σπάσουμε τις αλυσίδες λοίμωξης. Και μπορεί τα μαζικά τεστ στο παρελθόν να μην ήταν δυνατά, αλλά τώρα είναι μια εναλλακτική λύση στο lockdown», επισήμανε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Επτά εκατομμύρια rapid test για τον κορωνοϊό

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ τόνισε πως «για να είναι επιδημιολογικά χρήσιμα τα τεστ, πρέπει να επαναλαμβάνονται αρκετές φορές και επίσης να είναι εύκολα προσβάσιμα, δωρεάν και σε προαιρετική βάση».

Έχουν παραγγελθεί ήδη 7.000.000 «γρήγορα» τεστ αντιγόνων -των οποίων το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε 15 λεπτά της ώρας- και σχεδιάζονται περαιτέρω παραγγελίες, με το κόστος για τα πρώτα επτά εκατομμύρια τεστ να ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ, ενώ, από το σύνολό τους, τα 4.000.000 τεστ προέρχονται από την εταιρεία Roche και 3.000.000 από τη Siemens.