Υπό έρευνα από το FBI βρίσκεται μια εταιρεία ευεξίας που χαρακτηρίστηκε ως «σεξουαλική αίρεση», διότι ισχυρίζεται πως οι γυναικείοι οργασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «αλλάξουν τον κόσμο». Η έρευνα ξεκινά μετά από καταγγελίες για σεξουαλικό εμπόριο, πορνεία και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Το OneTaste ιδρύθηκε από την κάτοικο της Καλιφόρνιας, Νικόλ Νταντόν και επικεντρώνεται στην πρακτική του «οργασμικού διαλογισμού». Στις συνεδρίες της εταιρείας περιλαμβάνεται μια γυναίκα, γυμνή από την μέση και κάτω, με τα γεννητικά της όργανα να «χαϊδεύονται» από έναν άνδρα για 15 λεπτά, είτε αυτός είναι ο σύντροφός της είτε ένας άλλος πελάτης που πληρώνει.

Χιλιάδες πελάτες εγγράφηκαν προκειμένου να μάθουν για τον οργασμικό διαλογισμό ή το ΟΜ, με την Νταντόν να υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής, και τονίζοντας πως το πρόγραμμα του κέντρου της θα τους βοηθήσει να «ανακτήσουν την σεξουαλικότητά τους» αλλά και να τους βοηθήσει στην ανάρρωση από σεξουαλικά τραύματα. Μάλιστα, ισχυρίζεται πως η πρακτική αυτή μια μέρα θα χρησιμοποιείται ευρέως όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός.

Στο αποκορύφωμά της, η εταιρεία, είχε 150 μέλη προσωπικού, πολλά από τα οποία είχαν αρχικά προσχωρήσει στην «κοινότητα» ως πελάτες. Μάλιστα, κάποια από τα προγράμματά της κόστιζαν μέχρι και 60.000 δολάρια.

Μια σεξουαλική αίρεση με ηγέτη που λατρεύουν όλοι

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η OneTaste έχει δεχθεί επικρίσεις από πρώην πελάτες που λένε ότι έμειναν ταπί μετά την πληρωμή των ακριβών μαθημάτων αλλά και από πρώην υπαλλήλους που ισχυρίζονται ότι τους είχαν πει να κάνουν σεξουαλικές σχέσεις με πιθανούς πελάτες για να τους προσελκύσουν.

«Εδώ και χρόνια, υπάρχουν φήμες πως η One Taste είναι βασικά μια σεξουαλική αίρεση, με ηγέτη που όλοι λατρεύουν και στην οποία έχουν τυφλή πίστη» εξηγεί ο δημοσιογράφος του BBC, Νασταράν Ταβακόλι-Φαρ στο πρώτο επεισόδιο του The Orgasm Cult, ένα podcast που αναφέρεται στην πορεία της αίρεσης μέχρι την έρευνα του FBI.

Η OneTaste, τονίζει πως «τυχόν ισχυρισμοί για καταχραστικές πρακτικές είναι εντελώς ψευδείς». Ωστόσο, η οργάνωση αυτή την στιγμή δεν επιτρέπεται να προσφέρει μαθήματα, ενώ το FBI κάνει έρευνες για τις δραστηριότητές της, διερευνώντας ισχυρισμούς για «σεξουαλική εμπορία, πορνεία και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας» σύμφωνα με το podcast.

Η δημοσιογράφος μίλησε με δεκάδες άτομα που σχετίζονται με την OneTaste στο πλαίσιο της έρευνάς της, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην πελάτη που έγινε υπάλληλος και που λέει ότι είχε PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) φεύγοντας από την εταιρεία. «Είχα PTSD όταν έφυγα από την OneTaste» είπε η γυναίκα με το όνομα Μίχαλ. «Ήμουν πολύ, πολύ φοβισμένη και τρομοκρατημένη. Για περίπου δύο χρόνια, υπέφερα από εφιάλτες, κατάθλιψη, μοναξιά και χαμηλή αυτοεκτίμηση».

Ο οργασμικός διαλογισμός, γνωστός επίσης ως ΟΜ, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε μια κοινότητα στην βόρεια Καλιφόρνια την δεκαετία του 1960, με την Νταντόν να τον μαθαίνει από έναν Βουδιστή μοναχό. Αυτό οδήγησε σε μια πνευματική ανακάλυψη και η Νταντόν άρχισε να τον διδάσκει το 2001.
Πώς γίνεται ο οργασμικός διαλογισμός

Εξηγώντας την πρακτική που ακολουθείται, η δημοσιογράφος εξηγεί: «Περιλαμβάνει μια γυναίκα που γδύνεται από την μέση και κάτω, ξαπλωμένη σε μια ‘φωλιά’ από μαξιλάρια, και συνήθως ένας άνδρας ‘χτυπά’ την κλειτορίδα της, στο πάνω αριστερό τεταρτημόριο. Ένα χρονόμετρα σταματά μετά από 15 λεπτά».

Ο στόχος δεν είναι απαραίτητα ο οργασμός, αλλά να νιώσει όσο το δυνατόν πιο έντονα το αίσθημα. Λέγεται πως επηρεάζει τα ίδια μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον συμβατικό διαλογισμό.

Σε ένα σημείο του επεισοδίου, η δημοσιογράφος ηχογραφεί τον Κρις Χάμπαρτ, τον πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της OneTaste, και την σύζυγό του Μπεθ, να κάνουν οργασμικό διαλογισμό, στο σπίτι τους στην Καλιφόρνια, και μάλιστα να ακούγεται ο ήχος της αποκορύφωσης της Μπεθ.

Πανάκριβα τα μαθήματα στην σεξουαλική αίρεση

Η OneTaste άρχισε να πουλά την ιδέα αυτή στους πελάτες, χρεώνοντας υπέρογκα ποσά. Από το 2018, οι «μαθητές» πληρώνουν 499 δολάρια για ένα μάθημα Σαββατοκύριακου, 4.000 για μία θεραπεία, 12.000 δολάρια για μια θέση στο πρόγραμμα καθοδήγησης και 16.000 δολάρια για εντατικά μαθήματα, με μία all-inclusive επιλογή να προσφέρεται έναντι 60.000 δολαρίων. Τα ομαδικά μαθήματα περιλαμβάνουν δεκάδες γυναίκες, γυμνές από την μέση και κάτω, να τις χαϊδεύουν ταυτόχρονα τα γεννητικά τους όργανα.

Περιγράφοντας τα οφέλη του ΟΜ σε συνέντευξή της στο Goop της Γκουίνεθ Πάλτροου, η Νταντόν είπε: «Το ΟΜ αλλάζει τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στο αίσθημα. Αλλάζει το μυαλό μας. Ενισχύει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (ανάπαυση και πέψη) σε αντίθεση με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Και επηρεάζει τον μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και την χημεία του εγκεφάλου, και επιφέρει μια κατάσταση παρατεταμένης βαθιάς χαλάρωσης».

Η OneTaste εργάστηκε στοχεύοντας υπαλλήλους της Silicon Valley, που ήθελαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Η Νταντόν πίστευε στην κλιμάκωση του οργασμικού διαλογισμού. Η εταιρεία άρχισε να προσελκύει περισσότερη προσοχή από τον Τύπο και οδήγησε στο κύμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και αυτοβοήθειας, το οποίο με την σειρά του οδήγησε σε περισσότερους πελάτες. Στο αποκορύφωμά της, απασχολούσε 150 άτομα σε 9 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Σαν Φρανσίσκο, της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2018, υπήρχαν 10.000 συμμετέχοντες.

«Δεν έμοιαζε σε τίποτα με αίρεση»

Μιλώντας ανώνυμα, μια πρώην γυναίκα υπάλληλος είπε στο podcast: «Μιλούσαν για προσπάθεια προσέγγισης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Έλεγαν πως ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο. Ακουγόταν σέξι και η ιστοσελίδα τους έμοιαζε με το BuzzFeed και ήταν πολύ μοντέρνα. Ήταν σούπερ λαμπερό, σούπερ νόμιμο. Δεν έμοιαζε σε τίποτα με αίρεση».

Ωστόσο, κάποια πρώην μέλη περιέγραψαν τις μεθόδους πώλησης ως «αρπακτικό» και πως ο κόσμος δεχόταν πιέσεις για να πληρώσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια για μαθήματα. «Το προσωπικό πληρωνόταν κυρίως από προμήθεια, κερδίζοντας σχεδόν τίποτα ενώ εργάζονταν. Σε κάποιους ζητήθηκε να κάνουν σεξ με πιθανούς πελάτες και δέχονταν απειλές για αποχώρηση εάν αρνούνταν. Έπρεπε να κάνουν το OneTaste ολόκληρη την ζωή τους».