Η Δημοτική Αρχή Πάτρας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: 

Με πολλή μεγάλη καθυστέρηση οι  παρατάξεις του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται σήμερα, να υποστηρίζουν μια ομάδα εργαζομένων του  Κοινωφελούς Προγράμματος του Δήμου και να ζητάνε από τον Δήμαρχο να τους συμπαρασταθεί.

Πρόκειται για υποκρισία και φαρισαϊσμό. 

Η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., διαμόρφωσαν το νομοθετικό πλαίσιο νόμο που δεν επιτρέπει σε κανέναν δημόσιο φορέα (Δήμους, Περιφέρειες κ.α.), να μετατρέψει τις συμβάσεις τους, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ώστε να παραμείνουν ως εργαζόμενοι στη θέση τους.

Ο κ. Αλεξόπουλος, μπορεί να μας ενημερώσει ως πρώην Αντιπεριφερειάρχης, πόσοι συμβασιούχοι του Κοινωφελούς Προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρέμειναν στη θέση τους ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, όταν τελείωναν τα προγράμματα;

Θυμίζουμε επίσης, ότι ο κ. Ρώρος, ως υποψήφιος Δήμαρχος, αρνήθηκε ακόμα και να συναντήσει, τους άλλους, εκατοντάδες εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, που αγωνίζονταν και διεκδικούσαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την τετράμηνη παράταση των συμβάσεών τους για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες που πραγματοποιούσαν, αλλά και να δικαιούνται να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας.

Λάθος πόρτα χτύπησαν. Η Δημοτική Αρχή, όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια στήριξε και στηρίζει, όλους τους συμβασιούχους.  

Ο κάθε καλόπιστος, μπορεί να κρίνει, ποιος διαχωρίζει τους εργαζόμενους και δικούς του και ξένους, ποιος τους στηρίζει «αλά καρτ» και ποιος σταθερά και με συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια, στήριξε και στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Κοινωφελούς Προγράμματος κι έχει βρεθεί δεκάδες φορές συμπαραστάτης τους και στις δικαστικές αίθουσες.

Η Δημοτική Αρχή επίσης, με κινητοποιήσεις, έγγραφα και παραστάσεις της, προς κάθε κυβέρνηση  υπερασπιζόταν το δικαίωμά τους  στη δουλειά, αλλά και την υπαγωγή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο ταμείο ανεργίας.

Αυτό είχε κάνει και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όμως ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υφυπουργός Εργασίας ξεκάθαρα απαντούσαν στον Δήμαρχο, ότι το κάθε πρόγραμμα έχει αρχή και τέλος αρνούμενοι να ικανοποιήσουν το παραμικρό από τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής  υπέρ των εργαζομένων αυτών. Το ίδιο γίνεται και σήμερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. γι’ αυτό και η Δημοτική Αρχή, επιμένει να διεκδικεί ως μοναδική λύση τις προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι γνωστή η έμπρακτη στήριξη της  Δημοτικής Αρχής προς τους εργαζόμενους  με οποιαδήποτε σχέση εργασίας όπως στην περίπτωση της κοινωφελούς εργασίας των 8μηνων  μέσω  ΟΑΕΔ.

 

Σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, προσέφυγαν μετά τη λήξη του προγράμματος των 8μηνων στα δικαστήρια, η Δημοτική Αρχή ήταν εκεί και γι’ αυτούς, για να υπερασπιστεί το δικαίωμα  τους  στη δουλειά  καταθέτοντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και υπόμνημα Δημάρχου  προς το Δικαστήριο υπέρ των θέσεών τους εκτός από τις προφορικές καταθέσεις μας στο δικαστήριο.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά για έκδοση νέας προσωρινής διαταγής, ενώ με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι εργαζόμενοι επανήλθαν δικαστικώς και η δικάσιμος ήταν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020.

Λόγω της πανδημίας δεν εκδικάστηκε η υπόθεση και αναμένεται να 

προσδιοριστεί  νέα δικάσιμος.