«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ρεαλιστική η άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου».

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας και αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, να ακολουθήσει το λιανεμπόριο και εν συνεχεία η εστίαση. Βέβαια, όπως τόνισε, «το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα γίνει με προσεχτικά βήματα και θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

Όσον αφορά την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό έγινε εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές. Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια».

«Θα είναι απλές κλίνες για Covid-19, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών», εξήγησε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι «ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από Covid, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία», για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να κολλήσουν τον ιό.

«Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ», σημείωσε επίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να πω ποιος θα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμό».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χαλάρωση στους χώρους εργασίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης και στην τηλεργασία, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει μια μορφή οικονομίας στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία». «Εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί εφαρμόζεται και γίνονται έλεγχοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι το ποσοστό τηλεργασίας, αλλά η χαλάρωση στους χώρους εργασίας», πρόσθεσε.

«Χθες, για πρώτη φορά στην Ιστορία, συνέβη και σε άλλες χώρες, περίπου 47.000 τάξεις α’βάθμιας και 36.000 τάξεις για γυμνάσια και λύκεια συνδέθηκαν για τηλεκπαίδευση. Αυτό είναι μια επανάσταση, φυσικά και θα υπάρχουν προβλήματα τις πρώτες μέρες, σιγά σιγά λύνονται», υπογράμμισε, ενώ σχετικά με την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, ο κ. Πέτσας είπε πως «φέτος μιλάμε για πολύ μεγάλα ελλείμματα εξαιτίας της πανδημίας και η κυβέρνηση στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όσων μειώθηκε το εισόδημά τους και στηρίζει δίνοντας 24 δισ. ευρώ».

«Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν εγκριθεί το εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Δεκέμβριο, τότε τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα αρχίσει ο εμβολιασμός», κατέληξε.