Αν νιώθουμε διαρκώς ότι πεινάμε, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, υπάρχουν τροφές που αντί να μας χορταίνουν, μας «ανοίγουν» την όρεξη, οδηγώντας μας στο τσιμπολόγημα και την υπερφαγία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η… αδικία, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τον οργανισμό μας, και συγκεκριμένα το σάκχαρό μας, ορισμένα τρόφιμα, όπως αναφέρει το vita.

Συγκεκριμένα, κάποια τρόφιμα – όπως οι απλοί υδατάνθρακες- χωνεύονται γρήγορα, κάνοντας το σάκχαρο του αίματός μας να ανεβαίνει και στη συνέχεια να πέφτει απότομα. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα μετά από λίγο να νιώθουμε πάλι πεινασμένοι.

Η λύση στην προκειμένη περίπτωση είναι να συνδυάζουμε τους απλούς υδατάνθρακες με φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη. Μια εναλλακτική είναι να προτιμάμε τους σύνθετους υδατάνθρακες από τους απλούς, για παράδειγμα το μαύρο ψωμί από το λευκό.

*Το junk food

Όσο χορταστικό (και λαχταριστό) και αν φαίνεται ένα ζεστό μπέργκερ, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν trans λιπαρά και συντηρητικά, τα οποία «μπλοκάρουν» την ικανότητα του στομάχου να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην εκκρίνονται οι ορμόνες που σχετίζονται με τον κορεσμό και ο εγκέφαλός μας να μη συνειδητοποιεί ότι χορτάσαμε.

*Το ψωμί

Το ψωμί (όπως και τα μακαρόνια, το ρύζι, τα κράκερς, τα κρουασάν και τα bagels) μπορεί να μας χορτάσει προσωρινά, αλλά δεν είναι η ιδανική επιλογή αν θέλουμε να μείνουμε χορτάτοι για ώρες, καθώς προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, ο οργανισμός μας αναγκάζεται να εκκρίνει ινσουλίνη και καταλήγουμε να πεινάμε πάλι μετά από λίγο. Προτιμάμε λοιπόν το μαύρο ψωμί, το οποίο έχει σύνθετους και όχι απλούς υδατάνθρακες, και το συνδυάζουμε με μια πηγή πρωτεΐνης, όπως το τυρί κότατζ.

*Τα αλμυρά σνακ

Τα πατατάκια, τα κρακεράκια και γενικά τα αλμυρά σνακ περιέχουν απλούς υδατάνθρακες που μεταβολίζονται γρήγορα και μας κάνουν να πεινάμε μετά από λίγο. Παράλληλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο μπορεί να μας προκαλέσει ελαφριά αφυδάτωση και δίψα, κάτι που ο οργανισμός τείνει να μπερδεύει με την πείνα.

*Τα γλυκά

Τα γλυκά περιέχουν απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι -όπως είπαμε και νωρίτερα- δεν μπορούν να μας χορτάσουν για πολλή ώρα. Αντί να αναζητάμε στα γλυκά τη λύση για την πείνα μας, μπορούμε να απολαύσουμε μερικά φρούτα, τα οποία συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με τις φυτικές ίνες.

*Οι χυμοί φρούτων

Ακόμη και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων που φτιάχνουμε μόνοι σας, είναι πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα και φτωχοί στις πολύτιμες φυτικές ίνες που εντοπίζονται σε ολόκληρο το φρούτο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να φάμε δύο ολόκληρα φρούτα αντί να πιούμε μόνο τον χυμό τους. Τα smoothies είναι μια μέση λύση, αφού περιέχουν όλο το φρούτο.