Η πανδημία φέρνει ακόμα μεγαλύτερη πτώση στους μισθούς και το δεύτερο lockdown έρχεται για να «σφραγίσει» μία κατάσταση που έχει ξεκινήσει και εξελισσόταν συνεχώς από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά. 

Μια κατάσταση που θέλει δεκάδες εργαζόμενους να εργάζονται με μισθούς «χαρτζιλικιού», στο όνομα της κρίσης της πανδημίας πλέον, υπό τον φόβο της ανεργίας που καλπάζει, μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά εργασίας. 

Αυτή τη φορά η εργασία με μισθό χαρτζιλίκι έχει αλλάξει μορφή εξαιτίας της πανδημίας, έχοντας περάσει στο καθεστώς της τηλεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας καταργείται εντέχνως κάθε σύμβαση, αλλάζοντας εντελώς το πεδίο της σχέσης μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Η τηλεργασία στις συνθήκες της πανδημίας ρίχνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς. Το 400άρι ή το 500άρι που έπαιρνε το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα πριν από την κρίση της πανδημίας, έχει παγιωθεί στο πλαίσιο της τηλεργασίας στα 200 με 300 ευρώ, ανάλογα με το πόσες ώρες δουλεύεις.

Άλλωστε, το νομοσχέδιο που έχει προωθήσει η κυβέρνηση ευνοεί τέτοιες καταστάσεις. Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό Πατρινών εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται από το σπίτι μετά τη δεύτερη καραντίνα και όχι από το γραφείο, έχουν δεχθεί μία σημαντική μείωση στον ήδη πενιχρό μισθό τους.

Η τηλεργασία, εξάλλου, έχει δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο ανάχωμα στους ελέγχους των αρμοδίων οργάνων, όπως αυτό της Επιθεώρησης Εργασίας, που αδυνατεί να δώσει μία λύση στο όλο θέμα και να επιβάλει κυρώσεις, μη έχοντας την ευελιξία και τη δυναμική για να επεμβαίνει εκεί όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες.

Κατά συνέπεια η κατάσταση αυτή παγιώνεται εις το διηνεκές. Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς η τηλεργασία και οι συνέπειες αυτής για τους εργοδότες (μείωση εξόδων) και τους εργαζόμενους (μείωση μισθών), θα είναι το νέο σκηνικό που θα χαρακτηρίζει τη μετά covid εποχή.