Αν το πρώτο lockdown ήταν μία καταστροφή για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που κατόρθωσαν να τα βγάλουν πέρα στο διάστημα της οικονομικής κρίσης, ελπίζοντας ότι θα σηκώσουν κεφάλι τα χρόνια που έρχονται, το δεύτερο lockdown για τους ανθρώπους αυτούς θα είναι μία τραγωδία.

Στο πρώτο οι αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονταν στους αντίστοιχους ΚΑΔ είχαν πάρει τουλάχιστον τα 800 ευρώ ως ελάχιστο μέτρο στήριξης από την πολιτεία για τη ζημιά που έπαθαν. Σε αυτό δεν παίρνουν τίποτα και έτσι δεκάδες κλάδοι επαγγελματιών μένουν ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα.

Όποιος δεν έχει στην άκρη χρήματα θα πεινάσει, αυτό είναι μία σκληρή αλήθεια που ήδη έχει γίνει πράξη, εντός των δεκάδων σπιτιών που έχουν ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν από κάπου να εισπράξουν για να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, Παναγιώτης Σκέντζος, είναι ξεκάθαρος για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το δεύτερο lockdown τους επόμενους μήνες στην πραγματική αγορά της Πάτρας και τους αυτοαπασχολούμενους που κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια την τοπική οικονομία.

«Έρχονται δράματα. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Το δεύτερο lockdown αποτελείωσε όλους όσους είχαν αντέξει στην πρώτη καραντίνα. Η ανεργία που ήδη στην περιοχή μας καλπάζει να ανέβει ακόμα περισσότερο αφού θα κλείσουν καταστήματα και θα χαθούν θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέντζο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και οι επιπτώσεις της θα οδηγήσουν δεκάδες αυτοαπασχολούμενους από πολλούς κλάδους σε αδιέξοδο. «Είναι αδύνατον σχεδόν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και μάλιστα μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί.

«Ήδη ένα μεγάλο μέρος του εργαζόμενου κόσμου και οι οικογένειες τους έχουν μείνει   χωρίς εισόδημα για όλο αυτό το διάστημα, χωρίς έσοδα και προοπτική για τη συνέχεια και με τα έξοδα να τρέχουν».

Το lockdown γονάτισε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Τη λύγισε εντελώς. Και για να σηκωθεί θα περάσουν αρκετοί μήνες, χωρίς αυτό να είναι καν σίγουρο αν ποτέ γίνει…