Στην κεφαλή της Πελοποννήσου, και δυτικά της Πάτρας βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Στροφυλιά και της λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Με μήκος ως τα 22 χιλιόμετρα, εκτείνεται από τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη.

Στο βόρειο μέρος, στο ακρωτήρι Άραξος, βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Καλογριάς, ενώ πάνω τους δεσπόζουν οι ασβεστολιθικοί λόφοι των Μαύρων Λιθαριών (240μ), ακολουθεί η λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, το έλος Λάμια και στο νότιο άκρο η λιμνοθάλασσα Κοτύχι.

Η Λιμνοθάλασσα Προκόπου γνωστή και σαν λιμνοθάλασσα ή έλος Στροφυλιάς ή Καλόγριας βρίσκεται μεταξύ του έλους Λάμια, του δάσους Στροφυλιάς, των Μαύρων Βουνών και του αεροδρόμιου Αράξου στην Αχαΐα.

Έχει έκταση 1.500 στρέμματα και το βάθος της κυμαίνεται από 0,50 εκ. έως 1,5μ. Διαθέτει αξιόλογη πανίδα, όπως πάπιες, ερωδιούς, φαλαρίδες και άλλα πτηνά. Χρησιμοποιείται επίσης για ιχθυοκαλλιέργεια. Προστατεύεται από τη Συνθήκη Ράμσαρ. Διαθέτει και παρατηρητήριο πουλιών. Η λίμνη επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός στενού καναλιού μήκους 2,5 χλμ., πλάτους 6μ. και βάθους 1,80μ.

Το βίντεο του Κώστα Γκέρτζου μας χαρίζει μοναδικά πλάνα από τη μαγευτική λιμνοθάλασσα του Προκόπου.


ΕΛΟΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ ή ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΚΟΠΟΥ, ΑΧΑΪΑ (DRONE). MARSH OF STROFYLIA, KALOGRIA, ACHAEA, GREECE