Σε μια μελέτη ασθενών που νοσηλεύονταν για COVID-19, τα αποτελέσματα υγείας εκείνων που έπασχαν από αλλεργίες ήταν παρόμοια με αυτά άλλων ασθενών που δεν νοσούσαν από αλλεργίες, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργιών, Άσθματος και Ανολοσογίας (ACAAI), όπως αναφέρει το ygeiamou.

«Εξετάσαμε τα διαγράμματα 275 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο και διαγνώσθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 για οποιοδήποτε ιστορικό αλλεργικών παθήσεων. Κατά την εξέταση των διαγραμμάτων σε μια περίοδο δύο μηνών, βρήκαμε ότι η σοβαρότητα της λοίμωξης δεν φάνηκε να διαφέρει ανάμεσα στους ασθενείς COVID-19 που έπασχαν από αλλεργίες και σε όσους δεν έπασχαν», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αλλεργιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, Δρ. Dylan Timberlake.

Ανάμεσα στους παράγοντες που έλαβαν υπόψη οι επιστήμονες προκειμένου να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα της νόσου περιλαμβάνονταν η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η διάρκεια παραμονής εκεί, τη ανάγκη συμπληρωματικής αναπνευστικής υποστήριξης και η διασωλήνωση.

Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, έκζεμα και τροφικές αλλεργίες, χωρίς να βρει σημαντικές διαφορές στον αριθμό των παρεμβάσεων που χρειάζονταν αυτοί οι ασθενείς σε σύγκριση με τους νοσούντες από κορωνοϊό χωρίς τις εν λόγω παθήσεις.

«Όσον αφορά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ, εισήχθη το 43% των ασθενών με αλλεργικές παθήσεις έναντι του 45% εκείνων χωρίς τις παθήσεις. Επίσης, το 79% των πασχόντων από αλλεργίες χρειάστηκε συμπληρωματική αναπνευστική υποστήριξη έναντι του 74% των άλλων ασθενών», σημειώνει ο επίσης συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Mitchell Grayson.

Στη μελέτη, οι περισσότεροι ασθενείς με αλλεργίες έπασχαν, επίσης, από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ένα γνωστό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19.

Μετά την προσαρμογή των δεδομένων στην παρουσία ΧΑΠ, οι ερευνητές εντόπισαν μία τάση η οποία υποδείκνυε πιθανή προστασία από την σοβαρή COVID-19 στους ασθενείς με προϋπάρχουσα αλλεργική νόσο, αλλά όχι άσθμα. Σημειώνεται, πάντως, ότι η έρευνα θεωρείται προκαταρκτική.